Peisajul societăţilor de asigurări din România devine unul tot mai gri. Rând pe rând, firme mari de asigurări intră într-un declin financiar care afectează în mod esenţial interesele asiguraţilor. După ce multe firme de asigurări şi-au închis activitatea, iar altele, cum este cazul Carpatica Asigurări, îşi bat joc de solicitanţii de despăgubiri, o altă firmă, ASTRA ASIGURĂRI este pe tobogan.

Declinul societatii ASTRA a început de la refuzul omului de afaceri Dan Adamescu de a plăti o poliţă de asigurare de 93 milioane lei, aparţinând ROMSTRADE, catre CNADNR. În litigiu, CNADNR a câştigat, pe fond, în 19.12.2013, procesul cu ASTRA. TMB a admis cererea de înfiintare a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale ASTRA până la concurenţa sumei de 93.930.037,02 lei, hotărârea fiind executorie.

În urma cu cateva zile, ASF ( fostul CSA – organism de stat abilitat să supravegheze piaţa asigurărilor) a pus sub supraveghere societatea ASTRA, administratorul special fiind KPMG. Începând cu data desemnării administratorului special se suspendă: atribuţiile acţionarilor semnificativi (care se transferă administratorului special), activitatea, atribuţiile şi competenţele consiliului de administraţie şi dreptul acestora la remuneraţie, precum şi dreptul acţionarilor la dividende. De la data desemnării, administratorul special va supraveghea şi controla plăţile din/in conturile ASTRA. În mod practic, ASTRA ASIGURARI va fi condusă de administratorul judiciar.

Pe viitor, există un mare risc. În cazul în care masurile KPMG nu vor duce la redresarea ASTRA, atunci ASF ar putea constata starea de insolvabilitate a societăţii de asigurare potrivit Legea nr. 503/2004 şi ar putea dispune, prin decizie motivată, închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurare şi înregistrarea cererii de declansare a falimentului.