Avocatul Gheorghe Piperea a declarat că peste 850.000 de persoane fizice sunt în situaţia de faliment personal, de peste patru ani. Potrivit avocatului, în cazul în care s-ar fi aplicat Legea falimentului personal, cei aflaţi în această situaţie ar fi beneficiat de “o descărcare de datorii”.
"În altă ordine de idei, presupunând că se întinde pe mai mult de doi ani, chiar dacă se pune în vânzare casa, îi este permis să stea acolo până reuşeşte să îşi găsească o altă casă, eventual cu chirie, astfel încât să nu fie aruncat în stradă. De asemenea, se poate derula o reorganizare judiciară ca la firme, care presupune sau nu tăieri de datorii, dar presupune şi o disciplină fiscală, un control, o monitorizare şi o reinserţie socială şi economică", a explicat avocatul Piperea, citat de agerpres.ro.
În prezent, proiectul Legii falimentului personal se află la Camera Deputaţilor, pentru a fi analizat.
La sfârşitul anului trecut, Guvernul s-a angajat faţă de FMI şi CE că va lua toate măsurile pentru a nu fi adoptată legislaţia privind falimentul personal şi nici alte propuneri legislative privind recuperarea datoriilor. Şi asta pe motiv că ar putea fi "subminată" disciplina de plată a ratelor la credite.
Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă London Economics pentru Comisia Europeană, contractat în 2011 şi finalizat anul trecut, România este una dintre puţinele ţări europene unde nu există legislaţie privind insolvenţa persoanelor fizice, care nu beneficiază de nicio formă de protecţie în faţa creditorilor odată ce ajung în situaţia de a nu-şi mai putea onora obligaţiile financiare.
Alături de Ungaria şi Spania şi spre deosebire de alte state din UE, România nu oferă debitorilor persoane fizice opţiunea de restructurare a datoriilor printr-o procedură de faliment supravegheată judiciar, cu protecţie faţă de creditori.
Între timp, după finalizarea raportului, Spania a introdus în lege prevederi care previn evacuarea din locuinţe a persoanelor aflate în situaţie de neplată la credite ipotecare. În Ungaria, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut elaborarea unei legi a falimentului personal, însă un astfel de act normativ nu a fost adoptat.