De la 1 ianuarie, românii pot munci fără nicio restricţie în toate ţările Uniunii Europene. Toti viseaza la joburi bine platite dar, chiar si la nivelul salariului minim pe economie, un român poate câştiga într-un stat occidental de 10 ori mai mult decât în ţară. 
 
Luxemburg, ţară recunoscută pentru sistemul său bancar dezvoltat,  oferă un salariu minim demn de un bancher român! 1.874 de euro. Adică de peste zece ori mai mult decât primeşte un lucrător la noi în ţară: 179 euro.

Locul doi în topul salariilor minime, Belgia, oferă un salariu minim de 1.500 euro. Francezii oferă mai puţin, doar 1430 de euro. Germania, cea mai importantă piaţă a muncii din Uniunea Europeană, nu are încă un salariu minim pe economie. Lucrurile se vor schimba totuşi ca urmare a negocierilor politice de la Berlin. Dar Italia nu oferă un astfel de salariu şi nici nu intenţionează să o facă în viitorul apropiat. Însă Marea Britanie ofră munictorilor un venit minim lunar! Este vorba de echivalentul a 1.190 de euro. În jurul nostru, grecii, în ciuda crizei economice severe, au parte de un salariu minim de aproape patru ori maimare decât românii: 684 euro.