Schimbarea butucului, yalei sau a broastei usii este o manopera care se executa etapizat, dupa un plan clar stabilit, astfel incat procesul sa poate fi inversat cu usurinta, iar noua incuietoare sa fie functionala. Exista, bineinteles, diferente intre reparatia unei usi metalice sau a yalei unei usi termopan si montarea broastei unei usi de interior, fiindca au fost create in scopuri diferite, avand o structura usor diferita si necesitand moduri de abordare specifice. Insa in fiecare caz este esential ca, atunci cand desface si reface, specialistul chiar sa stie ce face si sa aiba cu ce.

Nu poti porni la lupta cu mainile goale si nici la reparat incuietoarea unei usi doar cu o surubelnita.




Alegerea componentelor, demontarea si instalarea

A tine evidenta tuturor pasilor efectuati pentru schimbarea unei broaste de usa de termopan, de exemplu, pentru a-i putea reproduce in sens invers, iti garanteaza ca nu te impotmolesti la mijlocul manoperei. In primul rand, trebuie scoase manerele si rozetele care le fixeaza. Apoi se indeparteaza butucul usii, placa de protectie de pe cant si ce a fost mai greu... acum incepe. De la model la model, apar diverse variabile, precum eventualul blocator, pe care doar un aterier de lacatuserie specializat le poate gestiona fara a cauza complicatii care pot compromite mecanismul. Schimbarea oricarei componente trebuie realizata astfel incat sa se obtina o potrivire perfecta, fiindca nu exista broaste universale.

Reinstalarea unui sistem nou consta in refacerea pasilor initiali, prin introducerea broastei in foia usii, apoi a butucului, atasarea manerelor, aplicarea placilor de protectie si a rozetelor decorative, insa daca nu ai facut asta in prealabil de foarte multe ori, precum lacatusii de la Chei OK, nu prea ai cum sa le nimeresti la fix. Mai degraba vei ajunge tot acolo unde trebuia sa mergi de la inceput, la un atelier de lacatuserie cu experienta in orice incuietoare de usi, dar cu o problema si mai dificil de rezolvat.


Sa zicem, totusi, ca stii ce ai de facut. Urmeaza un alt aspect care trebuie luat in considerare, si anume alegerea componentelor potrivite, respectand cel putin cateva criterii minimale. Astfel, trebuie tinut cont de distantele dintre maner, respectiv placa broastei si mijlocul butucului, de dimensiunile placii broastei si, nu in ultimul rand, ale broastei in sine, existand nenumarate modele de broaste pentru usile de interior si exterior. Trebuie nimerite exact inaltimea, grosimea si latimea modelului vechi, altfel manerele si butucul nu vor intra perfect intre foi.

Sa zicem si ca faci alegerea corecta. Apuca-te de treaba, daca ai cu ce! Risti sa ramai blocat la jumatatea drumului, cerand scule pe la vecini, daca nu iti faci un inventar al trusei de mester, mai ales daca este vorba despre schimbarea yalei sau a butucului unei usi metalice, al carei mecanism de inchidere/deschidere este special conceput pentru a nu putea fi desfacut doar cu o surubelnita. Asa ca, inainte sa incepi, asigura-te ca ai la dispozitie burghiu cu burghie pentru metal de diferite diametre, clesti, surubelnite, ciocan, rigla, un polizor si, cel mai important, datele noastre de contact. Intr-un final, probabil asa se va termina totul, fiindca indicatiile sunt orientative, iar provocarile, de la un model la altul, neprevazute.
 

 





Cand e timpul sa lasi joaca si sa suni la Chei OK


Motivul principal pentru orice lucrare la broasca unei usi este siguranţa. Ai putea avea nevoie de serviciile unui lacatus de usi atunci cand inchiriezi o locuinta si vrei sa te asiguri ca ai doar tu acces la ea, cand iti cumperi o casa si te gandesti ca e logica inca o mica investitie in securitatea personala, daca ti-ai pierdut cheile, daca ti-a fost sparta casa sau o defectiune a incuietorii creste acest risc. De asemenea, este indicat sa apelezi la Chei OK preventiv, daca yala usii termopan, metalice sau de lemn incepe sa opuna rezistenta, in cazul in care cheia intra greu, nu iese fara sa te opintesti, agata in timpul rotirii ori se blocheaza. Exista, insa, multe alte semne ca usa ta are nevoie de vizita unui specialist, problemele cu incuietorile fiind unele dintre cele mai comune din activitatea unui lacatus, cauzate de fragilizarea anumitor componente sau de cedarea intregului mecanism, ajuns la capatul ciclului sau de viata.

In functie de situatie, remedierea poate presupune reparatia broastei usii sau schimbarea mecanismului, un atelier cu experienta in montarea de yale pentru usi de orice tip si manopere conexe, precum Chei OK, oferind garantia unei lucrari durabile. Poti incerca si singur, daca vrei, „in joaca”, insa probabil ca asa va fi si rezultatul.