Un bucureştean care consumă 125 de kW pe lună s-ar putea trezi de la 1 iulie cu o factură mai mare cu 15 lei la energie electrică, în timp ce la acelaşi consum, un clujean ar putea plăti cu 90 de lei mai mult, dacă nu au încheiat noi contracte cu furnizorul şi rămân la serviciul universal, arată calculele făcute de Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

De la 1 iulie vor fi creşteri de preţuri şi la gaz, şi la energie electrică - mai ales pentru cei care nu şi-au schimbat contractele pentru a trece în piaţa concurenţială şi rămân în serviciul universal. La gaz vor fi scumpiri între 20 şi 25 la sută „cam pentru toată lumea”, în timp ce la energie electrică, pentru cei care nu au schimbat contractul, creşterile se vor situa între 5 şi 7 la sută de la 1 iulie şi probabil că va mai fi o creştere similară la sfârşitul anului, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

„Vorbim despre o medie a valorii facturii. În unele localităţi, mă aştept să fie o creştere mai mare, în altele, o creştere mai mică. Cred că cea mai mare creştere o vom vedea la Cluj, Braşov, Ploieşti, Craiova, iar cea mai mică creştere cred că va fi la Bucureşti. În simularea pe care am făcut-o, am luat un abonament normal, cineva care consumă în jur de 125 kW pe lună. La Bucureşti, creşterea valorii este undeva în jur de 15 lei la factură, la Cluj este undeva de 90 de lei la factură”, a declarat la Digi24 Răzvan Nicolescu, fost ministru al enegiei, în prezent preşedinte al Asociaţiei pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice.

„Calculul îi vizează în special pe cei care, pe un deficit de informaţie, nu au trecut în piaţa concurenţială”, a precizat Răzvan Nicolescu, estimând că numărul acestor consumatori este în jur de 3 milioane. „Ei sunt sub un tarif penalizator, se numeşte tariful pentru serviciu universal. Autorităţile nu le-au spus ce trebuie să facă, oamenii nu ştiu încă ce trebuie să facă - să meargă la furnizor, să ceară oferte, să semneze un contract -, n-au făcut acest lucru şi vor plăti aceste penalităţi - şi plătesc şi în prezent un tarif mai mare”, spune Răzvan Nicolescu.

„Pentru cei care şi-au schimbat contractele, majoritatea contractelor sau unele contracte au un preţ fix. Este o diferenţă semnificativă şi diferenţa se măreşte între cei care şi-au schimbat contractele şi cei care nu şi-au schimbat contractele. Iar în momentul de faţă, în România sunt cam jumătate-jurmătate”, atrage atenţia expertul.

El spune că un contract pe bază de abonament este recomandabil pentru cei care au un consum constant, adică nu au fluctuaţii mari de consum de la o lună la alta - nu merg foarte mult în concediu, au aceleaşi televizoare, aceleaşi frigidere, instalaţii acasă etc.

„Ofertele nu seamănă unele cu altele şi aici oamenii trebuie să înveţe singuri să compare aceste oferte. În Marea Britanie, sunt sute de mii de oameni care îşi schimbă furnizorul de la o lună la alta. Au ajuns la această performanţă. Pur şi simplu ştiu ce să facă şi se duc, negociază, schimbă de la o lună la alta. (...) Dacă în România ai schimba furnizorul, din calculul pe care l-am făcut chiar zilele acestea, salvez undeva între 300 şi 400 de lei la factura anuală. Dacă nu ai un contract ferm pe un an, poţi să-ţi schimbi chiar mai mulţi furnizori, dar trebuie să învăţăm acest exerciţiu”, a explicat fostul ministru al energiei. În ceea ce priveşte gazul, calculele arată că de la 1 iulie facturile vor creşte cu circa 25 la sută, dar aici scumpirea va fi valabilă „cam pentru toată lumea”.

Sunt nişte cauze legate de scăderea producţiei naţionale, noile rezerve pe care le avem în Marea Neagră încă nu sunt exploatate, sunt întârzieri chiar şi de 5 ani la unele proiecte, am importat foarte mult gaz, cred că anul acesta o să atingem aproape o treime din consum din import, lucru care nu s-a mai întâmplat cel puţin în ultimii 10 ani, a explicat Răzvan Nicolescu.

El spune că este o situaţie paradoxală - am importat foarte mult gaz, deşi „stăm pe rezerve”.

„În acelaşi timp, mă uitam la atât de discutatul PNRR şi alocăm sute de milioane pentru noi conexiuni la gaz. Sunt lucruri pe care cu toată puterea de înţelegere, eu nu reuşesc să le descifrez, să le desluşesc, pentru că se bat cap în cap”, a spus Răzvan Nicolescu. „Aşa o să ajungem în primul rând să punem populaţia României în braţele ruşilor, tot conectând-o la gaz şi noi accentuându-ne dependenţa de importuri. Păi, cine exportă în regiune? Gazpromul! Direct sau prin intermediari. Şi vom ajunge probabil de la Bruxelles să ne vină o taxă”, a arătat Răzvan Nicolescu.

Posibilă taxă pentru centralele de apartament pe gaz

Astfel, Comisia Europeană ar putea introduce, în 5-6 ani, o taxă pentru centralele de apartament pe gaz, pentru că sunt poluante. Nu este o veste bună pentru cei care au astfel de centrale, dar este un lucru despre care se discută la Bruxelles, cu atât mai mult cu cât o astfel de taxă există deja în mai multe ţări din UE, spune Răzvan Nicolescu.

„În Germania, dacă nu greşesc, este o taxă de 1 euro pe MW oră. Unele state americane au interzis deja instalarea de noi boilere pe gaz”, a exemplificat fostul ministru.

„Există sisteme care sunt mai puţin poluante, deşi folosesc tot gaz. Depinde cum va fi formulată această taxă. Ideea este că gazul este un combustibil poluant, este o realitate ştiinţifică, n-o putem nega. Sigur că poluează mult mai puţin decât cărbunele, de exemplu, dar este un combustibil poluant. Or, efortul şi decizia Uniunii Europene de a lupta activ împotriva schimbărilor climatice este luată. Acum au alte priorităţi, au probleme cu centralele pe cărbuni, au alte lucruri, dar în 5-6 ani o astfel de taxă o să apară, se discută deja în mediul de la Bruxelles. Oamenii trebuie să ştie la ce să se aştepte”, a subliniat Răzvan Nicolescu.