Un mega-scandal a izbucnit în Opoziţie, după ce Cristian Ghinea, deputat USR, fost ministru în Guvernul Cioloş, a demisionat din Parlamentul României pentru a pleca în Parlamentul European, fără a vota la moţiunea de cenzură ce a avut loc marţi, împotriva Guvernului Dăncilă.

 

Lui Ghinea i s-a reproşat că nu a procedat la fel ca alţi parlamentari care au prins un fotoliu în Parlamentul European, după alegerile din 26 mai. De exemplu, Traian Băsescu a demisionat de-abia după ce a votat moţiunea de cenzură.

 

În toamna anului 2016, presa dezvăluia că europarlamentarul USR-PLUS a încasat anual sume importante de la Ministerul Afacerilor Externe, chiar şi atunci când acesta a fost condus de un membru al Partidului Social Democrat.

 

„Cristian Ghinea este un favorit al unei specii particulare de contracte de stat, cele cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Fără nicio competenţă pe zona post sovietică, nici măcar lingvistică, ONG-ul său şi al partenerului său, Ciprian Ciucu (n.r. – atât Ghinea, cât şi Ciucu au demisionat din consiliul director al Centrului Român de Politici Europene), CRPE, e cel prin care MAE a ales să facă politica statului român pe proiectata frontieră iluzorie a NATO, adică în Moldova, Georgia şi Ucraina.

 

Începând cu anul 2012, CRPE devine abonat regulat al Departamentului de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare al MAE, obţinînd 34.000 euro în 2012, 140.000 în 2013, 104.000 în 2014 (n.r. – între anii 2012 şi 2014, la cârma MAE s-a aflat social-democratul Titus Corlăţean) şi tot aşa până în prezent. Moldovei i se construieşte capacitatea instituţională în cooperare cu ANI din România, Georgia e ajutată să implementeze acordul de asociere, multe şi variate subiecte pe toate planurile. Chiar dacă mai sunt şi alte ONG-uri care cooperează cu AOD, CRPE e singurul care are anual venituri consistente şi totodată singurul care nu are drept competenţă Marea Neagră sau Caucazul”, relata, în 2016, România Curată.

 

„Cea mai notabilă realizare a ministrului Ghinea a fost aprobarea din fondul operaţional aflat în subordinea MFE a proiectului cu dedicaţie SII pentru SRI, care adaugă 25 de milioane de euro la fondurile pentru supravegherea neconstituţională a cetăţenilor, inclusiv date despre sănătate, executate de regulă prin intermediul unor firme securiste faimoase”, mai scria sursa citată, la vremea respectivă.

 

În iunie 2016, CRPE anunţa „oficializarea componenţei noului Consiliu Director după preluarea unor funcţii în Guvernul României de către foştii directori ai organizaţiei: Cristian Ghinea – actual Ministru al Fondurilor Europene, Dragoş Dinu, desemnat secretar de stat în MFE şi retragerea lui Ciprian Ciucu, fost preşedinte şi membru al boardului executiv al CRPE, care a decis să se implice în politică”.

 

Sursa : bugetul.ro