Un avocat bucureştean  a obţinut, la începutul acestei săptămâni, o hotărâre definitivă şi irevocabilă care aruncă în ilegalitate taxarea şoferilor cărora li se ridică maşinile pentru parcare în locuri nepermise, scrie Capital.ro. Mai mult, persoanele care au plătit deja respectiva taxă sunt îndreptăţite de acum să solicite returnarea banilor

 În ultimii ani, mai mulţi avocaţi au obţinut pentru clienţii lor anularea amenzilor primite pentru parcare neregulamentară. De această dată însă, a fost contestată chiar legalitatea unor hotărâri de Consiliu Local, fapt care generalizează efectele deciziei.

Concret, pentru că amenzile primite de şoferi de la Poliţia Rutieră erau contestate uşor, iar instanţele dădeau decizii favorabile, mai multe consilii locale au decis să aducă modificări la Codul Rutier. Respectiva modificare spunea că nu mai vine poliţistul de la rutieră să  asiste firma care ridică maşinile parcate ilegal, ci vine poliţistul de la comunitară. Astfel, nu se mai emite un proces verbal de contravenţie, ci se emite o dispoziţie de ridicare, asupra căreia judecătoria nu se mai poate pronunţa.

Era anulată astfel, posibilitatea de a contesta în justiţie amenda în contextul în care contravenţia a fost înlocuită cu o taxă de returnare a maşinii.  

Din datele prezentatea de Capital.ro, pe rolul Tribunalului Bucureşti se află deja dosare similare care vizează ridicările de maşini din alte sectoare ale Capitalei. Mai mult, având în vedere că pratica hotărârilor de consiliu a fost adoptată şi în alte oraşe din ţară, decizia Curţii de Apel poate funcţiona ca un precedent.  Firmele care se ocupă cu ridicarea maşinilor parcate ilegal în Bucureşti au încasat , anul trecut, aproximativ 5 milioane de euro.