În România erau înregistrate 10.878 de societăţi comerciale cu participaţie chineză la capitalul social la finalul lunii octombrie 2013, potrivit datelor Oficiului Naţional a Registrului Comerţului (ONRC).
Astfel, la finalul lunii octombrie 2013, un număr de 10.878 firme cu participaţie chineză la capital se aflau în România. Practic, reprezintă peste 5% din numărul total de companii cu participare străină din România. Valoarea totală a capitalului social al celor 10.878 companii se ridică la peste 282,4 milioane euro. În luna octombrie a anului 2012, numărul acestor companii era de 10.528, iar valoarea totală a capitalului social se ridica la peste 300,1 milioane euro. Numărul total al companiilor cu participare străină la capital este de 191.438.
“Comerţul între România şi China a ajuns la 2,9 miliarde de dolari în primele nouă luni din acest an, fiind în creştere cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, dar ne dorim în continuare consolidarea relaţiilor economice şi comerciale”, a declarat Sun Chenghai, şeful Biroului de dezvoltare a comerţului din cadrul Ministerului Comerţului din China, la Forumul Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est.
“În primele nouă luni din 2013, comerţul bilateral a ajuns la 2,9 miliarde de dolari, în creştere cu 1,5%, iar organizaţia pentru promovarea comerţului pe care am înfiinţat-o vizează consolidarea relaţiilor comerciale şi a serviciilor publice eficiente pentru firme şi pentru promovarea cooperării dintre China şi companiile străine. România şi China au relaţii de prietenie de foarte mult timp, care s-au concretizat în numeroase întâlniri la nivel înalt şi acest eveniment este un nou capitol de întărire a relaţiilor comerciale dintre ţările noastre”, a spus oficialul chinez.
Acesta a precizat că forumul economic de la Bucureşti este cel de-al treilea organizat în regiune şi reprezintă încă o platformă care urmează succesului primelor două şi care creează noi ocazii de cooperare.
“Biroul nostru şi-a propus să creeze condiţii favorabile pentru produsele competitive din regiune, astfel încât acestea să fie comercializate cu succes pe piaţa chineză. Avem un mare şi sincer interes pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale cu această zonă, iar acum delegaţia noastră de afaceri este compusă din 300 de antreprenori din industria chimică, mecanică, electronică, domeniul financiar, dar şi din alte domenii, iar unele sunt companii foarte mari dar sunt şi IMM-uri. Toate sunt dornice să dezvolte cooperarea cu ţările din zonă cu beneficii reciproce”, a spus Sun Chenghai.
În opinia acestuia, cooperarea între China şi Europa Centrală şi de Est este importantă, mai ales pentru întărirea cooperării dintre China şi UE, pentru că va aduce “relaţii de ansamblu, mai echilibrate între China şi UE, din care ambele părţi vor avea de câştigat”.
Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi Est este organizat de către Guvernul României, în marja reuniunii şefilor de Guvern din Europa Centrală şi de Est – China.
La Forum, pe lângă oficialităţi guvernamentale din 17 ţări, participă peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 români şi peste 400 din celelalte ţări din regiune (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria)