Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că Orange trebuie să plătească amenda de aproape 24 de milioane de euro către Consiliul Concurenţei, după ce „a abuzat de poziţia sa dominantă în relaţia cu firma SC Netmaster Communications SRL”, potrivit Mediafax.

Instanţa a confirmat irevocabil încălcarea Legii Concurenţei de către Orange, însă a redus amenda de la 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro) la 110,9 milioane lei (23,83 milioane euro).

Consiliul Concurenţei a sancţionat Orange şi Vodafone, în 2011, pentru că au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie, fără să aibă o justificare obiectivă. Astfel, cele două companii de telecomunicaţii au încălcat reglementările autorităţii din domeniu (ANCOM) şi au abuzat de poziţia dominantă pe care o au.

„Companiile care deţin poziţie dominantă pot adopta orice strategii necesare pentru a-şi apăra interesele comerciale, însă trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu în relaţiile cu companiile mici – clienţi, furnizori, concurenţi”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit Mediafax.

Orange şi Vodafone au contestat în instanţă amenda primită de la Consiliul Concurenţei. Curtea de Apel a confirmat, în cele din urmă, că cele două companii au încălcat Legea Concurenţei, iar în cazul Orange, decizia a fost confirmată şi de ÎCCJ. Dosarul Vodafone urmează să fie judecat de ÎCCJ în acest an.

Consiliul Concurenţei a produs economii de peste un miliard de euro pentru cetăţenii români, în ultimii 20 de ani, potrivit unu studiu realizat de ASE, citat de Mediafax. Din această sumă, peste jumătate provine din sectorul telecomunicaţiilor.