Prima şedinţă a Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro va avea loc pe 12 aprilie, iar ordinea de zi va avea ca subiect central de dezbatere diagnoza criteriilor de convergenţă pentru adoptarea monedei unice europene.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, miercuri a avut loc reuniunea conducerii Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro, la care au participat copreşedinţii şi vicepreşedinţii acesteia.
Executivul precizează că, pe 28 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial OUG 24/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro.
"Având în vedere importanţa acestui obiectiv naţional, conducerea comisiei s-a reunit de urgenţă pentru a aproba Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, precum şi ordinea de zi şi problematica ce urmează să fie discutată în prima şedinţă a Comisiei Naţionale", se spune în comunicat.
PSD propune adoptarea monedei unice în 2024.
În cadrul reuniunii de miercuri, prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat acordul şi angajarea Academiei Române şi BNR în dificila sarcină ca împreună cu Guvernul să asigure conducerea Comisiei Naţionale şi realizarea Planului Naţional de adoptare a monedei euro.
De asemenea, prim-ministrul a subliniat că prin OUG 24/2018 s-a stabilit o periodicitate bilunară pentru lucrările Comisiei Naţionale şi, în acest sens, este necesar un efort conjugat al Guvernului, Academiei Române, BNR şi al Comisiei Naţionale de Prognoză, care asigură Secretariatul Comisiei Naţionale, pentru a avea dezbateri de substanţă şi eficienţă maximă.
"Prima şedinţă urmează să aibă loc pe data de 12 aprilie 2018. Ordinea de zi pentru prima şedinţă a Comisiei Naţionale aprobată de conducere va avea ca subiect central de dezbatere: diagnoza criteriilor de convergenţă pentru adoptarea monedei euro", se mai spune în comunicat.
În cadrul reuniunii conducerii Comisiei Naţionale s-a aprobat şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare prin care se stabilesc atribuţiile grupurilor de lucru tematice şi documentele care trebuie să fie finalizate de Comisia Naţională: Declaraţia politică de asumare a Calendarului de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere şi de intrare în zona euro şi a Planului naţional de adoptare a monedei euro; Proiectul Planului naţional de adoptare a monedei euro; Raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenţă şi de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro.
La reuniunea conducerii Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro de la Palatul Victoria a participat şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care este vicepreşedinte al Comisiei.
Pe 21 martie, premierul Viorica Dăncilă anunţa înfiinţarea unei Comisii naţionale de fundamentare a planului de trecere la moneda euro.
"Consider că aderarea la moneda euro este cel mai important proiect după aderarea României la Uniunea Europeană. În consecinţă, printr-o ordonanţă de urgenţă vom înfiinţa Comisia naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro. Această comisie va avea rolul de a pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul Unic de aderare la moneda euro, precum şi acţiunile necesare pentru pregătirea economică, dar şi a societăţii româneşti pentru acest pas important", a declarat Dăncilă.
Premierul a precizat că în cadrul comisiei va exista o largă reprezentare. "Această comisie va fi condusă de doi preşedinţi, prim-ministrul şi preşedintele Academiei Române, şi, de asemenea, doi vicepreşedinţi - guvernatorul BNR şi vicepremierul pe probleme economice", a mai arătat Dăncilă.
În martie, Congresul PSD a votat adoptarea monedei unice în 2024, Liviu Dragnea afirmând că este in pas care presupune şi riscuri, dar care trebuie făcut.
"Trebuie să privim cu curaj şi să înţelegem că este un pas obligatoriu şi singura şansă pentru ca România să se poată aşeza la masa bogaţilor din Europa. Este un proiect de solidaritate naţională. După aderarea la NATO, după aderarea la UE acesta este următorul pas natural pe care trebuie să îl facem. Ştiu că Guvernul va adopta în martie Comisia Naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro, în luna aprilie vor începe dezbaterile şi vreau ca la 1 decembrie să putem propune întregii societăţi un consens politic pentru stabilirea calendarului de aderare la zona euro. Haideţi să avem această ambiţie ca atunci când vom deţine Preşedinţia Consiliului UE să avem clar definit parcursul către euro", a spus Dragnea, potrivit Agerpres.
În replică, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că "temporar" ţara noastră a ieşit din marja de conformare, dar că lucrurile se pot corecta dacă există voinţă politică guvernamentală.
"În acest moment şi temporar am ieşit din marja de conformare, dar lucrurile se pot corecta dacă se doreşte politic şi aici este nevoie de o voinţă politică guvernamentală, nota bene", a afirmat şeful statului, la Bruxelles, potrivit Agerpres.
El a comentat şi decizia Guvernului privind constituirea Comisiei naţionale de fundamentare a planului de adoptare a monedei euro.
"Faţă de acel comitet nu vreau să fiu sceptic, dar noi am avut un comitet, doar că el a fost sub coordonarea BNR. Acum vom avea un comitet sub coordonarea Guvernului. Pot să vă spun că eu nu o să fac un comitet sub coordonarea Administraţiei Prezidenţiale. În esenţă, dacă toate aceste comiţii şi comitete se adună într-un forum serios şi se începe discuţie aplicată cu nişte măsuri concrete, fiindcă aici este vorba de lucruri concrete, nu de poveşti, atunci sigur se poate lua în viză 2024", a afirmat Iohannis.
Comisia Naţională pentru trecerea la moneda unică îşi începe activitatea pe 12 aprilie. Când ar putea intra România în zona euro
5 aprilie 2018

Din aceeaşi categorie:
Marţi este ultima zi de depunere a Declaraţiei Unice
(31 iulie 2018)
957 vizualizări
Serviciul de depunere declaraţii online al Fiscului nu va fi funcţional vineri seară şi sâmbătă dimineaţă
(21 iulie 2017)
430 vizualizări
Draperii moderne, personalizate şi gata de a completa perfect fiecare colţ al casei tale
(5 martie 2024)
136 vizualizări
Cetăţenii ungari din străinătate, stimulaţi cu prime de 32.000 euro să revină în Ungaria
(31 decembrie 2015)
311 vizualizări
Ministrul Muncii a anunţat data la care intră în plată pensiile recalculate
(4 decembrie 2018)
189 vizualizări
Industria filmului în scădere. Cele mai slabe încasări din ultimii 17 ani
(31 august 2014)
99 vizualizări
1 % din populaţie va deţine jumătate din averea lumii
(19 ianuarie 2015)
136 vizualizări
Retailerii au primit amenzi en gros! Metro – 11,3 milioane de euro, Selgros – 6,6 milioane. Lista completă
(13 ianuarie 2015)
285 vizualizări
România are energie ieftină ca preţ, dar printre cele mai scumpe în raport cu puterea de cumpărare
(16 mai 2017)
208 vizualizări
Vodafone extinde reţeaua de magazine în franciză la nivel naţional
(27 februarie 2014)
293 vizualizări
Preţul reducerii TVA-ul la pâine, la 9%
(30 iulie 2013 - Cristina IANCU)
78 vizualizări
Comisia Juridică: Programul Prima Casă va fi scos de sub incidenţa Legii dării în plată
(5 aprilie 2016)
176 vizualizări
Autoturisme de aproape 3,5 milioane de euro, expuse la SAB&A 2014
(26 octombrie 2014)
82 vizualizări
Marks & Spencer închide trei magazine din Iaşi, Bucureşti şi Constanţa şi vinde celelalte trei din România unui grup cipriot
(19 mai 2017)
90 vizualizări
Legea amnistiei fiscale a intrat în vigoare. Ce datorii vor fi anulate
(31 iulie 2015)
60 vizualizări
Salariul mediu net a crescut cu 1,8% în iulie, la 1.635 lei
(5 septembrie 2013 - Cristina IANCU)
81 vizualizări
Bonurile în valoare de 969 lei emise la 22 februarie au ieşit câştigătoare la loteria fiscala din acest an
(18 martie 2018)
108 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Industria serviciilor financiare trece printr-o transformare semnificativă,
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Istoria Atenei
Publicat la data de 28 martie 2025
-
Cele mai periculoase destinaţii turistice pentru femei
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Fructele cu cele mai puţine calorii. Poţi să mănânci oricât, nu te îngraşi
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Lucruri inedite despre mere
Publicat la data de 28 martie 2025