Prima şedinţă a Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro va avea loc pe 12 aprilie, iar ordinea de zi va avea ca subiect central de dezbatere diagnoza criteriilor de convergenţă pentru adoptarea monedei unice europene.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, miercuri a avut loc reuniunea conducerii Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro, la care au participat copreşedinţii şi vicepreşedinţii acesteia.
Executivul precizează că, pe 28 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial OUG 24/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro.
"Având în vedere importanţa acestui obiectiv naţional, conducerea comisiei s-a reunit de urgenţă pentru a aproba Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, precum şi ordinea de zi şi problematica ce urmează să fie discutată în prima şedinţă a Comisiei Naţionale", se spune în comunicat.
PSD propune adoptarea monedei unice în 2024.
În cadrul reuniunii de miercuri, prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat acordul şi angajarea Academiei Române şi BNR în dificila sarcină ca împreună cu Guvernul să asigure conducerea Comisiei Naţionale şi realizarea Planului Naţional de adoptare a monedei euro.
De asemenea, prim-ministrul a subliniat că prin OUG 24/2018 s-a stabilit o periodicitate bilunară pentru lucrările Comisiei Naţionale şi, în acest sens, este necesar un efort conjugat al Guvernului, Academiei Române, BNR şi al Comisiei Naţionale de Prognoză, care asigură Secretariatul Comisiei Naţionale, pentru a avea dezbateri de substanţă şi eficienţă maximă.
"Prima şedinţă urmează să aibă loc pe data de 12 aprilie 2018. Ordinea de zi pentru prima şedinţă a Comisiei Naţionale aprobată de conducere va avea ca subiect central de dezbatere: diagnoza criteriilor de convergenţă pentru adoptarea monedei euro", se mai spune în comunicat.
În cadrul reuniunii conducerii Comisiei Naţionale s-a aprobat şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare prin care se stabilesc atribuţiile grupurilor de lucru tematice şi documentele care trebuie să fie finalizate de Comisia Naţională: Declaraţia politică de asumare a Calendarului de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere şi de intrare în zona euro şi a Planului naţional de adoptare a monedei euro; Proiectul Planului naţional de adoptare a monedei euro; Raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenţă şi de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro.
La reuniunea conducerii Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro de la Palatul Victoria a participat şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care este vicepreşedinte al Comisiei.
Pe 21 martie, premierul Viorica Dăncilă anunţa înfiinţarea unei Comisii naţionale de fundamentare a planului de trecere la moneda euro.
"Consider că aderarea la moneda euro este cel mai important proiect după aderarea României la Uniunea Europeană. În consecinţă, printr-o ordonanţă de urgenţă vom înfiinţa Comisia naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro. Această comisie va avea rolul de a pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul Unic de aderare la moneda euro, precum şi acţiunile necesare pentru pregătirea economică, dar şi a societăţii româneşti pentru acest pas important", a declarat Dăncilă.
Premierul a precizat că în cadrul comisiei va exista o largă reprezentare. "Această comisie va fi condusă de doi preşedinţi, prim-ministrul şi preşedintele Academiei Române, şi, de asemenea, doi vicepreşedinţi - guvernatorul BNR şi vicepremierul pe probleme economice", a mai arătat Dăncilă.
În martie, Congresul PSD a votat adoptarea monedei unice în 2024, Liviu Dragnea afirmând că este in pas care presupune şi riscuri, dar care trebuie făcut.
"Trebuie să privim cu curaj şi să înţelegem că este un pas obligatoriu şi singura şansă pentru ca România să se poată aşeza la masa bogaţilor din Europa. Este un proiect de solidaritate naţională. După aderarea la NATO, după aderarea la UE acesta este următorul pas natural pe care trebuie să îl facem. Ştiu că Guvernul va adopta în martie Comisia Naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro, în luna aprilie vor începe dezbaterile şi vreau ca la 1 decembrie să putem propune întregii societăţi un consens politic pentru stabilirea calendarului de aderare la zona euro. Haideţi să avem această ambiţie ca atunci când vom deţine Preşedinţia Consiliului UE să avem clar definit parcursul către euro", a spus Dragnea, potrivit Agerpres.
În replică, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că "temporar" ţara noastră a ieşit din marja de conformare, dar că lucrurile se pot corecta dacă există voinţă politică guvernamentală.
"În acest moment şi temporar am ieşit din marja de conformare, dar lucrurile se pot corecta dacă se doreşte politic şi aici este nevoie de o voinţă politică guvernamentală, nota bene", a afirmat şeful statului, la Bruxelles, potrivit Agerpres.
El a comentat şi decizia Guvernului privind constituirea Comisiei naţionale de fundamentare a planului de adoptare a monedei euro.
"Faţă de acel comitet nu vreau să fiu sceptic, dar noi am avut un comitet, doar că el a fost sub coordonarea BNR. Acum vom avea un comitet sub coordonarea Guvernului. Pot să vă spun că eu nu o să fac un comitet sub coordonarea Administraţiei Prezidenţiale. În esenţă, dacă toate aceste comiţii şi comitete se adună într-un forum serios şi se începe discuţie aplicată cu nişte măsuri concrete, fiindcă aici este vorba de lucruri concrete, nu de poveşti, atunci sigur se poate lua în viză 2024", a afirmat Iohannis.
Comisia Naţională pentru trecerea la moneda unică îşi începe activitatea pe 12 aprilie. Când ar putea intra România în zona euro
5 aprilie 2018

Din aceeaşi categorie:
Românii din străinătate pot aplica pentru un program gratuit de burse online pentru antreprenoriat
(2 iulie 2016)
468 vizualizări
România doreşte conectarea la conducta de gaze Trans Adriatic Pipeline
(28 iulie 2014)
126 vizualizări
ANRE a dat undă verde pieţei intrazilnice de energie electrică
(11 octombrie 2013)
118 vizualizări
Românii nu fac economii. Jumătate din populaţie nu are niciun ban pus de-o parte
(31 ianuarie 2017)
71 vizualizări
Ministerul Finanţelor: 86 de persoane au câştigat câte 11.627 lei brut la Loteria bonurilor fiscale din 20 noiembrie
(29 decembrie 2016)
47 vizualizări
Castelul Bran, scos la vânzare pentru 80 de milioane de euro
(11 aprilie 2015)
578 vizualizări
România deţine capacităţi de producţie în panificaţie care depăşesc de peste 15 ori necesarul de consum
(12 aprilie 2016)
99 vizualizări
Ex-preşedintele Bundesbank: Pregătiţi-vă de cutremure
(8 iunie 2014)
104 vizualizări
Cele mai mici tarife la mobil din UE sunt în România
(7 august 2013)
73 vizualizări
Plafonul pentru „Prima Casă” scade la 1,5 miliarde de lei în 2016
(6 decembrie 2015)
284 vizualizări
Inspectorii antifraudă din ANAF încep din 1 iulie controale la comercianţii de pe litoral
(28 iunie 2017)
32 vizualizări
Proiectul Codului insolvenţei va fi trimis în Parlament
(19 septembrie 2013)
56 vizualizări
Ilan Laufer se răzgândeşte şi nu mai prelungeşte termenul de înscriere în programul Start-Up Nation
(13 iulie 2017)
120 vizualizări
Guvernul vrea independenţă energetică în perspectiva „războiului rece“
(3 iunie 2014)
70 vizualizări
Adio, CAS redus!
(12 iunie 2014)
228 vizualizări
Recuperatorii de creanţe bancare primesc o lovitură grea din partea Parlamentului
(19 martie 2016)
260 vizualizări
CNADNR a încasat două milioane de euro din valoarea amenzilor date de ISCTR
(3 noiembrie 2013)
185 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole