Prima şedinţă a Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro va avea loc pe 12 aprilie, iar ordinea de zi va avea ca subiect central de dezbatere diagnoza criteriilor de convergenţă pentru adoptarea monedei unice europene.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, miercuri a avut loc reuniunea conducerii Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro, la care au participat copreşedinţii şi vicepreşedinţii acesteia.
Executivul precizează că, pe 28 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial OUG 24/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro.
"Având în vedere importanţa acestui obiectiv naţional, conducerea comisiei s-a reunit de urgenţă pentru a aproba Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, precum şi ordinea de zi şi problematica ce urmează să fie discutată în prima şedinţă a Comisiei Naţionale", se spune în comunicat.
PSD propune adoptarea monedei unice în 2024.
În cadrul reuniunii de miercuri, prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat acordul şi angajarea Academiei Române şi BNR în dificila sarcină ca împreună cu Guvernul să asigure conducerea Comisiei Naţionale şi realizarea Planului Naţional de adoptare a monedei euro.
De asemenea, prim-ministrul a subliniat că prin OUG 24/2018 s-a stabilit o periodicitate bilunară pentru lucrările Comisiei Naţionale şi, în acest sens, este necesar un efort conjugat al Guvernului, Academiei Române, BNR şi al Comisiei Naţionale de Prognoză, care asigură Secretariatul Comisiei Naţionale, pentru a avea dezbateri de substanţă şi eficienţă maximă.
"Prima şedinţă urmează să aibă loc pe data de 12 aprilie 2018. Ordinea de zi pentru prima şedinţă a Comisiei Naţionale aprobată de conducere va avea ca subiect central de dezbatere: diagnoza criteriilor de convergenţă pentru adoptarea monedei euro", se mai spune în comunicat.
În cadrul reuniunii conducerii Comisiei Naţionale s-a aprobat şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare prin care se stabilesc atribuţiile grupurilor de lucru tematice şi documentele care trebuie să fie finalizate de Comisia Naţională: Declaraţia politică de asumare a Calendarului de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere şi de intrare în zona euro şi a Planului naţional de adoptare a monedei euro; Proiectul Planului naţional de adoptare a monedei euro; Raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenţă şi de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro.
La reuniunea conducerii Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro de la Palatul Victoria a participat şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care este vicepreşedinte al Comisiei.
Pe 21 martie, premierul Viorica Dăncilă anunţa înfiinţarea unei Comisii naţionale de fundamentare a planului de trecere la moneda euro.
"Consider că aderarea la moneda euro este cel mai important proiect după aderarea României la Uniunea Europeană. În consecinţă, printr-o ordonanţă de urgenţă vom înfiinţa Comisia naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro. Această comisie va avea rolul de a pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul Unic de aderare la moneda euro, precum şi acţiunile necesare pentru pregătirea economică, dar şi a societăţii româneşti pentru acest pas important", a declarat Dăncilă.
Premierul a precizat că în cadrul comisiei va exista o largă reprezentare. "Această comisie va fi condusă de doi preşedinţi, prim-ministrul şi preşedintele Academiei Române, şi, de asemenea, doi vicepreşedinţi - guvernatorul BNR şi vicepremierul pe probleme economice", a mai arătat Dăncilă.
În martie, Congresul PSD a votat adoptarea monedei unice în 2024, Liviu Dragnea afirmând că este in pas care presupune şi riscuri, dar care trebuie făcut.
"Trebuie să privim cu curaj şi să înţelegem că este un pas obligatoriu şi singura şansă pentru ca România să se poată aşeza la masa bogaţilor din Europa. Este un proiect de solidaritate naţională. După aderarea la NATO, după aderarea la UE acesta este următorul pas natural pe care trebuie să îl facem. Ştiu că Guvernul va adopta în martie Comisia Naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro, în luna aprilie vor începe dezbaterile şi vreau ca la 1 decembrie să putem propune întregii societăţi un consens politic pentru stabilirea calendarului de aderare la zona euro. Haideţi să avem această ambiţie ca atunci când vom deţine Preşedinţia Consiliului UE să avem clar definit parcursul către euro", a spus Dragnea, potrivit Agerpres.
În replică, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că "temporar" ţara noastră a ieşit din marja de conformare, dar că lucrurile se pot corecta dacă există voinţă politică guvernamentală.
"În acest moment şi temporar am ieşit din marja de conformare, dar lucrurile se pot corecta dacă se doreşte politic şi aici este nevoie de o voinţă politică guvernamentală, nota bene", a afirmat şeful statului, la Bruxelles, potrivit Agerpres.
El a comentat şi decizia Guvernului privind constituirea Comisiei naţionale de fundamentare a planului de adoptare a monedei euro.
"Faţă de acel comitet nu vreau să fiu sceptic, dar noi am avut un comitet, doar că el a fost sub coordonarea BNR. Acum vom avea un comitet sub coordonarea Guvernului. Pot să vă spun că eu nu o să fac un comitet sub coordonarea Administraţiei Prezidenţiale. În esenţă, dacă toate aceste comiţii şi comitete se adună într-un forum serios şi se începe discuţie aplicată cu nişte măsuri concrete, fiindcă aici este vorba de lucruri concrete, nu de poveşti, atunci sigur se poate lua în viză 2024", a afirmat Iohannis.
Comisia Naţională pentru trecerea la moneda unică îşi începe activitatea pe 12 aprilie. Când ar putea intra România în zona euro
5 aprilie 2018
(111 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Producţie uriaşă de grâu românesc
(11 august 2013)
91 vizualizări
Noi file la “Dosarul Lukoil”. Procurorii au dispus urmărirea penală pentru evaziune şi spălare de bani
(5 august 2015)
410 vizualizări
Taxele pentru activităţi miniere, majorate cu 28%
(11 iulie 2013 - Cristina IANCU)
121 vizualizări
Reducere pe eMAG de Black Friday 2017: Mercedes cu 585 CP, mai ieftin cu 28.000 de euro
(17 noiembrie 2017)
134 vizualizări
O parte din contractul cu Bechtel a fost desecretizat
(31 iulie 2013 - Cristina IANCU)
154 vizualizări
Cum poţi fi expulzat din orice ţară UE?
(7 ianuarie 2014)
71 vizualizări
FMI: Redresarea zonei euro nu este suficient de solidă
(20 iunie 2014)
68 vizualizări
Două primării din Tulcea cumpără energie mai ieftină cu 20% de pe bursă
(21 martie 2014)
334 vizualizări
Livrările de gaze ruseşti către România au scăzut joi cu 15%
(9 octombrie 2014)
54 vizualizări
Ce profit a avut magazinul de jucării Jumbo în România
(28 februarie 2016)
366 vizualizări
O nouă taxă în spitale
(15 iulie 2013 - Cristina IANCU)
52 vizualizări
Ce bonuri sunt câştigătoare la noua Loterie a bonurilor fiscale
(20 iulie 2015)
212 vizualizări
Preţul la energia electrică ar putea scădea cu 3-5% de la 1 ianuarie 2016
(11 noiembrie 2015)
240 vizualizări
Aproximativ 250 de firme din Prahova ar putea fi finanţate prin Programul Start-Up Nation
(19 iulie 2017)
301 vizualizări
Băncile nu lucrează cu publicul în 25, 26 decembrie şi 1, 2 ianuarie
(24 decembrie 2015)
273 vizualizări
Preţul energiei electrice rămâne neschimbat de la 1 ianuarie
(1 ianuarie 2014)
73 vizualizări
Ce schimbări aduce 1 martie în buzunarele românilor
(28 februarie 2017)
331 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole