Firmele care au cifra de afaceri nulă şi cele care înregistrează pierderi peste trei ani la rând ar urma să fie ţinute sub observaţie de către o nouă direcţie a Fiscului, potrivit programului de guvernare al Executivului condus de Mihai Tudose, măsura fiind anunţată iniţial de Guvernul Grindeanu.

Guvernul intenţionează să înfiinţeze o nouă direcţie în cadrul Fiscului, în colaborare cu Registrul Comerţului, care să se ocupe strict de firmele care au cifra de afaceri nulă şi de cele ce înregistrează pierderi peste de trei ani la rând. Totodată, aceeaşi direcţie a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) ar urma să vizeze şi creditele pe care acţionarii privaţi le acordă propriilor companii aflate în pierdere.

„Intenţionăm constituirea unei direcţii în cadrul ANAF (şi în cooperare cu Registrul Comerţului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste trei ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă şi a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi, precum şi consolidarea Direcţiei de preţuri de transfer din aceeaşi instituţie”
, este precizat în programul de guvernare al Executivului

În momentul de faţă, în cadrul ANAF nu există o direcţie care să se ocupe strict de aceste probleme. Totuşi, în document nu este detaliat dacă viitoarea direcţie se va ocupa doar de monitorizare sau dacă aceasta va avea şi atribuţii de control şi sancţionare.

Totodată, noul Guvern vrea să aducă „modificări legislaţiei astfel încât până la 31 decembrie 2019 firmele cu capital negativ să-şi reîntregească capitalul şi ANAF-ul să fie împuternicit cu urmărirea îndeplinirii acestei condiţii”. Practic, această intenţie punctuală este nouă pentru Executiv, ea nefiind inclusă şi în programul lui Sorin Grindeanu.