Comisia Europeană a transmis luni după-amiază un avertisment cu privire la existenţa unei abateri semnificative în 2016 faţă de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CE.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei europene au anunţat că vor cere Consiliului să adopte o recomandare pentru ca România să ia măsuri adecvate în vederea corectării abaterii semnificative anunţate de către CE.

Este pentru prima dacă când este iniţiată o asemenea procedură a cadrului de guvernanţă economică a Uniunii Europene.

Autorităţile române vor avea în acest sens oportunitatea de a lua măsuri corective pentru a evita deschiderea unei proceduri de deficit excesiv.

Reprezentanţii Comisiei Europene au precizat că ţările din zona euro şi-au îmbunătăţit în schimb orientarea fiscală, un semn important pentru stabilitatea financiară a blocului comunitar, în vreme ce Franţa şi Spania rămân deasupra limitei de deficit impusă de normele Uniunii Europene.

De asemenea, italienii trebuie să facă schimbări catalogate drept ”urgente” de către Bruxelles.

Aceste avertismente fac parte dintr-un raport publicat de executivul european în fiecare primăvară, cu recomandările economice pentru cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.