Cetăţenii străini cu reşedinţa în Australia primesc anual ajutoare sociale în valoare totală de aproape 15 miliarde de dolari australieni (aproximativ 10 miliarde de euro), arată o analiză a autorităţilor de la Canberra, citată de Xinhua.

Analiza efectuată de oficiul pentru buget al Parlamentului (BPO) precizează că din cei 870.000 de cetăţeni străini care beneficiază de ajutoare, aproape 750.000 provin din ţări cu care Australia nu are acorduri oficiale privind asistenţa socială.

În medie, fiecare străin asistat social primeşte anual 17.500 de dolari australieni (circa 11.700 de euro).

Liderul Partidului Democrat Liberal, David Leyonhjelm, cel care a cerut datele de la BPO, afirmă că este normal ca refugiaţii şi migranţii să primească ajutoare sociale pe perioada de acomodare, dar majoritatea străinilor nu sunt refugiaţi.

Cel mai mare grup de cetăţeni străini care primesc asistenţă socială în Australia sunt britanicii — aproximativ 170.000, urmaţi de imigranţii din Africa şi Orientul Mijlociu — circa 90.000 de beneficiari.

Expertul în politici publice John Wanna, profesor la Universitatea Naţională Australiană, afirmă că Australia este printre puţinele state membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) unde o persoană care nu munceşte poate primi imediat ajutoare.

În datele privind bugetul federal care urmează să fie prezentate marţi, cheltuielile cu asistenţa socială ar urma să crească, potrivit Xinhua, de la 159 de miliarde de dolari australieni la 191 de miliarde (sume echivalente cu 106 miliarde, respectiv 128 de miliarde de euro).