Ucraina a ameninţat Rusia cu sistarea asigurării tranzitării pe teritoriul său a gazelor ruse către Europa, în cazul în care Moscova va avea "o abordare formală" cu Kievul în rezolvarea problemelor legate de gazele naturale.
"Ucraina ar putea să-şi revizuiască practica sa de sprijinire a Rusiei în problema tranzitării gazelor ruse pe teritoriul ucrainean către Europa", a declarat vicepremierul ucrainean Iuri Boiko, potrivit Agerpres.
"Dacă avem în vedere relaţiile de parteneriat cu colegii noştri ruşi, vedem că noi le-am asigurat întotdeauna în perioadele de vârf, când era foarte important, tranzitarea gazelor către Europa, şi, datorită sprijinului nostru, Gazprom şi-a îndeplinit întotdeauna obligaţiile faţă de Europa", a afirmat Iuri Boiko.
Însă, a continuat oficialul ucrainean, "dacă partea rusă va avea o abordare formală în relaţiile din domeniul gazelor, atunci Kievul îşi rezervă dreptul, în acelaşi mod, să utilizeze contractul numai pentru achiziţionare, iar întreaga responsabilitate pentru tranzitarea gazelor spre Europa le va reveni lor, ruşilor".
Declaraţia vicepremierului ucrainean survine după ce, la începutul acestei săptămâni, gigantul rus Gazprom acuza Ucraina de neplata unei sume de 882 milioane de dolari, o acuzaţie care intervine în momentul în care fosta republică sovietică speră să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană cu prilejul summitului european de la Vilnius din 21 noiembrie.
Premierul rus, Dmitri Medvedev, promitea însă cu o zi în urmă că Rusia nu va sista livrările de gaze către Ucraina, dorind astfel să tempereze temerile privind un nou "război al gazelor" ce ar afecta aprovizionarea Europei, dar cerea în acelaşi timp autorităţilor de la Kiev să nu mai solicite împrumuturi Moscovei dacă vor decide să se apropie de Uniunea Europeană
De amintit că relaţiile tensionate dintre Rusia şi Ucraina au dus în mai multe rânduri, în ultimii ani, la întreruperea livrărilor de gaz către Ucraina, ţară puternic dependentă de gazul rus, în pofida numeroaselor iniţiative pentru a găsi noi surse de aprovizionare. Aceste conflicte au perturbat uneori şi exporturile de gaz rus către UE, Ucraina fiind în prezent principala ţară de tranzit.