Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care întreprinderile mici şi mijlocii vor putea accesa fonduri nerambursabile de până la 50.000 del lei anual în vederea promovării lor pe pieţele externe.

Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, facilitează promovarea produselor şi serviciilor IMM-urilor pe pieţele externe, stimulând comunicarea şi parteneriatul în afaceri şi pregătind întreprinzătorul în domeniul tehnicilor de promovare pe noi pieţe.

”În cadrul programului, fiecare beneficiar poate obţine pe parcursul unui an maximum 50.000 lei, sumă nerambursabilă. Anual, se estimează un număr de maxim 500 de beneficiari”, a anunţat Guvernul.

Banii vor putea fi folosiţi de IMM-uri pentru participări la târguri şi expoziţii internaţionale, organizate în străinătate, cu stand propriu; participări la misiuni economice organizate  în străinătate; crearea identităţii vizuale a unei firme (marcă, siglă, slogan); realizarea unui site pe Internet/aplicaţie pentru mobil, pentru prezentarea activităţii solicitantului şi a produselor promovate, în limba română şi cel puţin într-o limbă de circulaţie internaţională; participări la cursuri de pregătire, în ţară şi/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi pieţe; documentare de piaţă şi alte tipuri de activităţi de promovare şi susţinere a internaţionalizării.

„Internaţionalizarea reprezintă o gura de oxigen pentru multe firme româneşti mici şi mijlocii. Un procent de 4,67 din IMM-urile româneşti au activităţi de export, România situându-se la mai putin de jumătate din media europeană. Consider că este momentul ca România să facă faţă competiţiei globale şi cred că acest program oferă sprijin real în domeniu”, a declarat Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.