Majorările succesive ale salariului minim pe economie din ultimii ani (creştere cu 200% în ultimii patru ani) au creat un fenomen îngrijorător. Contractele de lohn în confecţii, domeniu în care România era campioană în regiune în urmă cu câţiva ani, au început să migreze spre ţările din spaţiul ex-iugoslav, urmând să lase în România, în urma lor, un şomaj în creştere, scrie Digi24.ro
Creşterile repetate ale salariului minim pe economie, numeroase şi făcute de neanunţate, riscă să îngroape o bună parte din industria uşoară din România, spun reprezentanţi ai patronatelor din domeniu, consultaţi de Digi24.ro.
”Impactul creşterii salariului minim pe economie este destul de grav”, avertizează Mihai Păşculescu, prim vicepreşedinte FEPAIUS, asociaţie patronală care reprezintă 283 de firme din domeniile textile, confecţii, pielărie din România
Păşculescu afirmă că economia europeană se află într-o situaţie economică dificilă şi de aceea orice creştere a costurilor (inclusiv cea cauzată de creşterea salariului minim) nu poate fi absorbită de piaţă. Pe lângă peisajul economic european, caracterizat de apatie, este vorba şi de Brexit şi de slăbirea lirei sterline care a scumpit exporturile noastre. ”Aceste costuri (cu creşterea salariului minim – n.red.) nu se pot transfera în preţurile practicate, tendinţa la nivel mondial este de micşorare a costurilor, nu de creştere”, spune el.
Ponderea salariilor în costuri este în industria textilelor de 40% iar majorarea salariului minim va duce la o creştere de 15-16% a întregului fond de salarii.
În plus, spune Păşculescu dar şi Mihai Lupu de la asociaţia ”Future in Textiles”, creşterea salariului minim la 1.450 de lei de la 1 februarie este doar o faţetă a problemei. Odată crescute salariile celor mai prost plătiţi angajaţi vor trebui majorate şi salariile categoriilor superioare.
”Cei care au peste salariul minim se situează la un coeficient de 1,2 faţă de acesta. Ei îşi vor face norma şi vor vedea că diferenţa dintre ei şi cei mai prost plătiţi a ajuns foarte mică, va fi un efect pervers”, spune Păşculescu.
”Dacă creşti cu 16% baza, automat trebuie să măreşti şi celelate salarii în pondere la fel de mare pentru a nu descuraja munca. Efectul va fi de domino”, spune Mihai Lupu.
Păşculescu şi-ar dori ca măcar statul să nu crească şi venitul minim garantat astfel încât beneficiarii acestuia să aibă motivaţia necesară pentru a se angaja şi pentru a acoperi cererea de muncă din domeniul industriei uşoare.
Ceea ce îngrijorează patronatele din confecţii este faptul că la acest moment valorile contractelor semnate cu partenerii străini sunt bătute în cuie, cel puţin până la jumătatea anului curent, şi nu mai pot fi schimbate.
Costurile în creştere vor mai determina un fenomen. Migraţia comenzilor formulate de partenerii occidentali dinspre România spre alte ţări unde există predictibilitate. Este vorba de ţările fostei Iugoslavii. ”S-au mutat către fostele ţări iugoslave, cum ar fi Croaţia care este ţară membră UE. Alte destinaţii sunt Serbia, Muntenegru şi mai jos, spre Albania. În aceste ţări ca urmare a programului de aderare la UE sau probabil a mediului politic există predictibilitate fiscală mai mare”, spune Mihai Lupu.
În mod teoretic, orice creştere a salariului minim pe economie este destinată să ducă la micşorarea sărăciei, la ameliorarea condiţiilor de viaţă. Practic însă, şi acesta ar putea fi cazul industriei confecţiilor, una dintre consecinţe ar putea fi chiar degradarea condiţiilor de viaţă. În primul rând, de creşterea salariului vor beneficia doar cei rămaşi în activitate căci destul de mulţi ar putea fi concediaţi.
Mihai Păşculescu crede că afectată va fi 20% din piaţă reprezentată de subcontractori. Conform lui, 80% din producţia din domeniu merge la export, iar 60% sunt contractori direcţi.
În faţa unor presiuni în creştere a costurilor, mulţi patroni vor pune presiune pe angajaţi în sensul măririi normelor. Oricum, potrivit relatorilor din presă, abuzurile, reprezentate de ore suplimentare neplătite, lipsa sindicatelor sau a contractelor colective de muncă, sunt frecvente.
Lohn-ul în confecţii migrează spre Albania şi fosta Iugoslavie. Care este cauza?
10 ianuarie 2017
(428 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Salarii în Poliţie majorate de la 1 februarie
(2 februarie 2018)
327 vizualizări
Comisia Europeană a aprobat 800 de milioane euro pentru finalizarea unor lucrări începute în perioada 2007 - 2013
(30 ianuarie 2018)
50 vizualizări
Economia României a crescut în primul trimestru
(13 mai 2015)
61 vizualizări
Un om de afaceri român a cumpărat o bancă grecească aflată în dificultate
(19 decembrie 2013)
268 vizualizări
TVA redus la 20% de anul viitor, 9% la carne, peşte, legume-fructe
(18 februarie 2015)
46 vizualizări
Un fleac, ne-a ciuruit! Romgaz nu poate recupera o datorie uriaşă de la Ioan Niculae
(25 iulie 2016)
121 vizualizări
70.000 de euro de la stat pentru tinerii care îşi deschid afaceri în mediul rural
(11 septembrie 2013)
214 vizualizări
TVA pentru livrarea de energie electrică şi transferul de certificate verzi
(14 septembrie 2013)
107 vizualizări
Salarii în avans pentru bugetari înainte de minivacanţa de Sfânta Maria
(10 august 2017)
519 vizualizări
The Guardian scrie despre fabrica de la Cisnădie unde grupul Louis Vuitton produce pantofi ”Made in Italy”
(17 iunie 2017)
117 vizualizări
Poprirea electronică a devenit funcţională. Ce trebuie să ştie contribuabilii
(23 iunie 2017)
109 vizualizări
O serie de comisioane bancare vor fi interzise de săptămâna viitoare
(25 ianuarie 2018)
192 vizualizări
LOTERIA BONURILOR FISCALE: Când va avea loc a doua extragere
(27 iunie 2015)
137 vizualizări
Cele mai mari avantaje ale instalării unui sistem energetic cu panouri fotovoltaice
(12 mai 2017)
113 vizualizări
Cât costă bezina în ţările UE?
(24 septembrie 2013)
1066 vizualizări
Guvernul a declanşat capitalizarea de 170 milioane lei a Poştei Române
(10 februarie 2018)
242 vizualizări
ANCOM: Operatorii telecom trebuie să îşi facă ofertele mai transparente
(26 iunie 2015)
362 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole