Oltchim S.A., companie aflată în insolvenţă, va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor societăţii, grupate în mai multe pachete, la acest moment avându-se în vedere de către societate nouă astfel de pachete de active, se arată într-un anunţ al companiei.

Conform documentului, părţile interesate sunt invitate să depună scrisori de interes pentru oricare (inclusiv toate) dintre pachetele de active, până la dată de 30 septembrie 2016.

Continuarea procesului competitiv de către părţile interesate este condiţionată de îndeplinirea următoarelor condiţii:

(i) depunerea unei scrisori de interes conform procedurii,

(ii) cerinţele de conformitate minime de către ofertanţi,

(iii) analiză legăturilor existente între ofertanţi şi actionarii Societăţii şi

(iv) acceptarea de către ofertanţi a respectării regulilor de sondare a pieţei relevante.

Selecţia cumpărătorului/cumpărătorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei, procesul de selecţie fiind estimat a se finaliza până la sfârşitul anului 2016.

Deşi Societatea este în insolvenţă, veniturile acesteia şi EBITDA au depăşit estimările din planul de reorganizare, fiind înregistrate venituri de 170,2 milioane euro şi EBITDA ajustată de 17,7 milioane euro în anul 2015 (EBITDA ajustată a fost calculată astfel în baza: 1) pierderii aferente diviziei petrochimice Bradu-Piteşti de 2,9 milioane euro, 2) pierderii aferente unităţilor non-operaţionale din Râmnicu Vâlcea 2,5 milioane euro, 3) salarii compensatorii şi taxele aferente de 2,4 milioane euro, 4) penalităţi de 3 milioane euro, 5) costurile pentru serviciile de consultanţă de 0,5 milioane euro).

Totodată, veniturile şi EBITDA ajustată ale Societăţii sunt aşteptate a se ridica la 176,5 milioane euro, respectiv 23,9 milioane euro la sfârşitul anului 2016.

EBITDA ajustată a fost calculată în baza: 1) pierderii aferente diviziei petrochimice Bradu-Piteşti de 2,6 milioane euro, 2) pierderii aferente unităţilor non-operaţionale din Râmnicu Vâlcea 1 milion euro, 3) costurile pentru serviciile de consultanţă de 1,7 milioane euro.

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producţia sa. Statul român deţine un pachet de control de 54,8% în cadrul societăţii. În ianuarie 2013, Oltchim a fost declarată în insolvenţă.

La începutul acestui an, combinatul din Vâlcea a primit trei scrisori de intenţie pentru privatizare, din partea unei companii din China şi a două din România.