Ministerul Finanţelor a vândut vineri obligaţiuni de tip benchmark în valoare de 30 milioane lei scadente la 24 februarie 2025, într-o licitaţie suplimentară la cea de joi, în care a plasat titluri de 293 milioane lei (64,8 milioane euro) la un randament în scădere faţă de nivelul înregistrat la precedenta licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
 

În urma licitaţiei suplimentare de vineri, valoarea cumulată a emisiunii a fost de 323 milioane lei. 

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 200 de milioane de lei, dar Ministerul Finanţelor a preferat să atragă o sumă mai mare, în condiţiile în care oferta mare din partea băncilor a dus dobânzile în jos. Joi, oferta totală a băncilor a fost de 700 milioane lei. 

Obligaţiunile au o rată a cuponului de 4,75%. Randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 3,22% pe an până la scadenţă, în timp ce randamentul maxim a fost de 3,23%.

La licitaţia precedentă din cadrul aceleiaşi emisiuni, din 9-10 iunie, statul a împrumutat 394,2 milioane lei până în 24 februarie 2025, la un randament mediu de 3,50% pe an, în timp ce randamentul maxim a fost de 3,54%.

În luna iulie, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 3,5 miliarde lei de pe piaţa internă prin vânzarea de titluri de stat, stabilind un calendar mai relaxat faţă de cel din iunie, când şi-a propus să atragă 3,76 miliarde lei.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.