Fiscul va face publică, începând cu 1 aprilie, lista ruşinii, cu toţi datornicii. Documentul va fi postat pe site-ul ANAF, iar în dreptul fiecărei persoane fizice care are restanţe la taxe şi impozite va apărea numele, prenumele, codul de identificare fiscală, adresa de domiciliu şi suma restantă.

În felul acesta, cred inspectorii fiscali, românii se vor ruşina şi se vor duce încolonaţi să achite dările. Fiscul are de recuperat de la persoanele fizice în jur de 3 miliarde de lei, din totalul de 80 de miliarde de lei. Restul datornicilor sunt persoane juridice. Ca să apară pe lista neagră, contribuabilii mijlocii trebuie să figureze cu un debit de 1.000 de lei, iar cei mari cu 1.500 de lei

Sebastian Bodu, fostul şef al ANAF, spune că măsura încalcă drepturile omului şi a contestat-o la Avocatul Poporului. Hotărârea a fost publicată în februarie în Monitorul Oficial şi face parte dintr-un ordin al şefului ANAF, de la acea vreme,  care vine să pună în aplicare prevederile noului Cod de procedură fiscală, intrat în vigoare la 1 ianuarie.