Artmark organizează pe 15 iulie o licitaţie inedită, intitulată „O călătorie în jurul lumii”. Printre piesele exotice sunt scoase la licitaţie şi obiecte din colecţia lui Jean-Phillipe Guilbert, unul dintre foştii acţionari ai Chocolat, dar şi două băşti ce au aparţinut lui Nicolae Ceauşescu.

Obiectele vechi, piese istorice rare, greu accesibile publicului larg sau care se pot vedea doar în muzee şi care urmează să fie scoae la licitaţie pe 15 iulie pot fi văzute la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

Printre obiectele scoase la licitaţie se numără şi două băşti care au aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Pentru amândouă, licitaţiile pornesc de la 300 de euro şi vin însoţite de certificat R.A.P.P.S.

Mai scumpă decât basca lui Ceauşescu este o fructieră care a aparţinut cuplului dictatorial. Aceasta are un preţ de plecare de 400 de euro. Colecţionarii au ocazia să cumpere un covor de lână, lucrat manual, cu funcţie omagială, purtând portretul soţilor Ceauşescu. Covorul provine de la Palatul Primăverii şi are certificat RAPPS.

O cruce din onix şi os, primită în dar de Nicolae Ceauşescu de la Patriarhul Makarios al III-lea, primul preşedinte al Ciprului, cu ocazia Conferinţei pentru securitate şi cooperare în Europa de la Helsinki, august 1975, însoţită de certificat R.A.P.P.S are un preţ de pornire de 300 de euro.

Printre obiectele exotice se mai numără şi o măsuţă de cafea, decorată central cu caligrafie în arabă şi intarsii din sidef, Siria, prima jumătate a secolului XX, care are un preţ de pornire de 200 de euro.