Există cel puţin trei bănci care au contracte de credite cu prevederi ascunse, a declarat ploieşteanul Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în cadrul unei conferinţe pe teme de concurenţă.
Acesta a refuzat, însă, să nominalizeze băncile.
"Există cel puţin trei bănci care în continuare încearcă să ascundă lucruri în contracte. N-o să vă spun ce bănci şi câte procese sunt, pentru că vrem să le câştigăm pe toate. Cu cât mai mulţi bancheri corecţi, cu atât mai bine pentru ţară. Vrem cât mai puţini aventurieri", a spus Nica. El a adăugat că, de la 1 octombrie, a fost înfiinţată o structură specializată în cadrul ANPC pentru a se ocupa de clauzele abuzive.
"Oamenii reclamau şi până acum clauzele abuzive, diferenţa este de abordare în justiţie. Noi vom introduce în toate procesele motivări în temeiul noii legi", a mai spus Nica.
La rândul său, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a arătat faptul că, după aplicarea Ordonanţei 50 privind contractele de credit pentru consumatori, nu este normal să existe astfel de clauze nici în contractele vechi, nici în cele care vor fi încheiate de acum înainte.
Pe de altă parte, Bogdan Nica a mai spus că acele clauze care până acum erau legale nu vor fi declarate abuzive peste noapte. "Nu se va întâmpla ca mâine sau poimâine să fie găsită abuzivă o clauză care înainte era legală", a spus el.
Nica a adăugat că principiul potrivit căruia un verdict în cazul unei clauze se va aplica şi la celelalte contracte este unul corect, european.
Potrivit acestuia, până la constituirea unei instanţe comerciale care să se ocupe de aceste cazuri, atacarea unei clauze se poate face la tribunal, iar a doua instanţă şi ultima va fi Curtea de Apel. Instanţele vor fi cele din oraşul unde are sediul social instituţia dată în judecată.