America şi Europa pierd rapid teren în piaţa armelor. Domină încă industria dar nu se ştie pentru cât timp. Companiile din Rusia şi din ţările asiatice îşi cresc încasările cu procente de două cifre pe an, în vreme ce europenii si americanii câştigă din ce în ce mai puţin. Îngrijorător nu e că marile companii de aici îşi pierd cota de piaţă, ci motivul pentru care o pierd. În vreme ce Europa taie din bugetele de achiziţii ale armatelor, Rusia, China şi restul Asiei sunt în plină cursă a înarmării.
Companiile din Europa şi Statele Unite domină în clasamentul mondial al celor mai mari 100 de producători de arme din lume. Au o cotă de piaţă de 80%, dar reuşesc încet-încet să o piardă. Vânzarile lor au scăzut cu 3,2% între 2013 şi 2014, arată un studiu al institutului internaţional de pace de la Stockholm. În acelaşi timp, marile companii din restul lumii şi-au crescut vânzările cu 25%. Cel mai spectaculos au avansat livrările de arme ale companiilor importante din Rusia - acestea au vândut cu aproape 50% mai multă tehnică militară comparativ cu anul precedent. Nu fiindcă ar fi furat clienţii companiilor americane, ci fiindcă Rusia şi-a crescut bugetul de apărare şi cumpără arme de la propriile companii.
Cel mai mare colos de acolo e Almaz-Antey, cel care produce rachetele BUK, despre care se crede că au fost folosite la doborârea avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei anul trecut. Cea mai mare parte a armelor fabricate de companiile ruseşti merg să echipeze armata ţării, însă mult armament rusesc ajunge în China şi în India. În mod tradiţional, Moscova a fost cea care a înarmat Siria. Şi încă o face, doar că după cinci ani de război, Siria a cam rămas fără resurse financiare. Pe lângă puţinul primit de la ruşi, mai cumpără arme din China şi din Iran.
Simon Wezeman, analist al industriei de armament: Aceştia sunt furnizorii de arme ai Siriei dar grosul vine din Rusia. E însă şi o notă de subsol - Siria nu cumpără acum prea multe arme. Nu prea mai are bani, aşa că nu poate să cumpere arme ruseşti. Iar ruşii le spun: „Ne dai banii, îţi dam armele. Altfel nu se poate.
Industria de armament a Rusiei pare neatinsă de sancţiunile internaţionale primite după anexarea Crimeei. Ba mai mult, companiile spun că sancţiunile le-au determinat să caute noi pieţe de desfacere şi să dezvolte noi tehnologii. Anexarea Crimeei însă a lovit puternic industria de armament a Ucrainei. Companiile de acolo au pierdut aproape 40% din vânzări.
Digi 24