Institutul Geologic al României (IGR), cel responsabil cu întocmirea hărţilor geologice în ţara noastră, afirmă, într-un punct de vedere transmis Comisiei parlamentare speciale pentru analizarea proiectului minier de la Roşia Montana, că cianurarea integrală a minereului, soluţia propusă de RMGC, este din start exclusă ca soluţie tehnică.

Principalul motiv economic este acela că, prin această metodă, s-ar pierde cantităţi importante stibiu, germaniu, tantal, care sunt considerate materii prime “critice” conform definiţiei europene. Un alt argument, de data aceasta ecologic, este acela că biodegradabilitatea şlamului de cianurare este estimată la 120 de ani, în condiţiile climei din zonă, în timp ce slamurile de flotaţie se distrug în doar şase luni.

În documentul obţinut de Centrul de Investigaţii Media, IGR critică soluţia de cianurare globală propusă de RMGC, fără preconcentrare prin flotaţie sau “leaching (leşiere, n.r.) gravitaţional”.

În opinia geologilor, iazul de decantare proiectat pentru a fi amplasat în bazinul Văii Corna este uriaş, iar zona nu îl poate asimila, pentru că studiile pe care se bazează RMGC nu arata contextul geologic real.

“În opinia noastră, bazinul Văii Corna nu permite stocarea unei asemenea cantităţi de şlam cianurat fără riscuri serioase de mediu”, apreciază specialiştii IGR în documentul înregistrat luni la Parlament.

Acelaşi bazin de decantare ar putea genera “imense probleme de control post-mining”, din cauza permeabilităţii mări a versantului stâng, dar şi din cauza gradului intens de fisurare.

“Actualele probleme de mediu de la Roşia Montana, legate exclusiv de poluarea cu metale grele, nu se pot compara cu cele induse potenţial de o asemenea cantitate de pulberi cianurate”, se arată în documentul obţinut de Centrul de Investigaţii Media.

Argumentele prezentate de experţii IGR nu sunt legate doar de potenţialele probleme de mediu. Geologii constata că metoda propusă de RMGC permite exclusiv obţinerea aurului şi argintului, nu şi valorificarea celorlalte multe metale preţioase, pe care compania pur şi simplu le ignoră.