Guvernul a discutat în şedinţa de joi proiectul legii bugetului pe 2016. Acesta va fi publicat în următoarele zile pe site-ul Guvernului şi va intra în dezbatere publică. Ministrul Finanţelor Publice, Anca Paliu Dragu, a oferit câteva proiecţii macroeconomice pe 2016.
Deficitul ESA va fi de 2,95% (echivalent deficit cash de 2,98%, deficit structural de 2,73%). Creşterea economică prognozată este de 4,1% pentru 2016, iar Produsul Intern Brut estimat pentru 2016 va fi de 746,6 miliarde de lei.
Ministrul a anunţat că majorările salariale vor fi păstrate, ceea ce va duce la o creştere a cheltuielilor salariale de la 7,3% din PIB, la 7,7%. În total, cheltuielile bugetare pe 2016 vor fi cu 13 miliarde de lei mai mari ca în 2015, pe fondul unei creşteri a veniturilor bugetare de 1,6%.
Cheltuielile cu investiţiile vor creşte de la 4,7% din PIB la 5,1%. Sănătatea va primi 3 miliarde de lei în plus, iar bugetul Educaţiei va fi cu 10% mai mare ca în 2015.
Priorităţile anunţate de ministrul Finanţelor sunt asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale, creşterea eficienţei folosirii resurselor bugetare, creşterea transparenţei în folosirea resurselor.
Ca posibile posibile evoluţii cu impact pozitiv în 2016, ministrul a menţionat încasări peste nivelul programat, accelerarea investiţiilor private, inclusiv cele străine directe, creşterea consumului privat peste nivelul prognozat, accelerarea ritmului de creştere economică în statele UE, care reprezintă principalii parteneri ai României.
Posibilele evoluţii negative sunt riscurile geopolitice, suplimentările de cheltuieli sau diminuări de venituri, încetinirea ritmului de redresare a creşterii economice în statele UE, amânarea reformelor structurale ale actualului guvern.