Tribunalul Bucureşti a decis ca Astra Asigurări este în faliment. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.
Propunerea a venit din partea Autorităţii pentru Supraveghere Financiara (ASF) acum 3 luni. La 1 octombrie Fondul de Garantare a preluat cele 2 milioane de clienţi şi peste 50.000 de dosare de daune. Abia de acum încolo aceştia vor putea fi despăgubiţi.
În luna august, ASF a decis să ridice autorizaţia de funcţionare a societăţii Astra Asigurări şi să solicite falimentul companiei. Măsura a venit după o perioadă de un an şi jumătate în care asigurătorul, controlat de Dan Grigore Adamescu, prin intermediul firmelor Epsilon Estate Provider şi The Nova Group Investments, s-a aflat în administrare specială.
Potrivit celor susţinute de ASF în instanţă şi confirmate de rapoartele administratorului special, KPMG Advisory, compania ar fi avut nevoie de un aport de capital de 891 de milioane de lei pentru a reintra în normele legale privind solvabilitatea.
De asemenea, la momentul ridicării licenţei, compania avea un coeficient de lichiditate de doar 0,01, de 100 de ori mai mic decât limita minimă impusă de ASF.
Avocatul ASF a mai arătat în instanţă că, la momentul formulării cererii de faliment, Astra avea toate conturile poprite şi se afla în imposibilitatea de a-şi achita obligaţiile, fapt care ar fi fost confirmat şi de conducerea executivă a companiei. Astra avea 1,8 milioane de clienţi care deţineau 2,5 milioane de poliţe de asigurare.
Avocaţii Astra, de la societatea Voicu Filipescu, au încercat prin mai multe metode să amâne decizia Tribunalului.