România ar putea produce elicoptere, lucrările de construcţie a unei astfel de fabrici urmând să fie demarate din a doua jumătate a lunii octombrie 2015, dacă procedurile legale vor fi îndeplinite la timp, potrivit Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Sorin Encuţescu, s-a întâlnit, recent, cu reprezentanţi ai companiilor Airbus Helicopters (Franţa) şi Airbus Helicopters Industries (România).

"În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiată determinarea pentru realizarea în România a unei noi capacităţi industriale destinate producţiei de elicoptere şi finalizarea procedurilor legale de obţinere a ajutorului de stat şi a autorizaţiilor de construire a noii fabrici. Au fost discutate, de asemenea, aspecte privind principiile care vor fi incluse în noul Acord de cooperare care va contribui la definirea şi statuarea noului cadru de cooperare. Acordul va statua inclusiv participarea largă a unor companii româneşti din industria aerospaţială, în calitate de potenţiali subcontractori, la fabricarea acestui elicopter. Reprezentanţii Airbus Helicopters au menţionat că, în condiţiile în care toate procedurile legale vor fi îndeplinite în timp, este posibil ca începerea lucrărilor de construcţie la noua fabrică de elicoptere să aibă loc în a doua jumătate a lunii octombrie", se precizează într-un comunicat al ministerului de resort, transmis marţi AGERPRES.

Luna trecută, Ministerul Economiei preciza că lucrările la capacitatea de producţie din România, unde vor fi realizate elicopterele de tip Super Puma Mk 1 ar putea începe la jumătatea lunii octombrie. Înfiinţarea acestei capacităţi de producţie va asigura şi crearea de noi locuri de muncă, procesul de recrutare a primului lot de angajaţi cu înaltă calificare fiind finalizat în proporţie de 95%.

În septembrie 2014, fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă, şi preşedintele Airbus Helicopters, Guillaume Faury, au semnat Memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Airbus Helicopters privind 'Proiectul Super Puma MK 1'.

Memorandumul exprimă intenţia Guvernului şi a Airbus Helicopters de a coopera şi de a sprijini reciproc acţiunile necesare pentru extinderea pe piaţa din România şi de a dezvolta capacităţile de producţie pentru elicopterele de tip Super Puma MK1 în cadrul Parcului tehnologic aerospaţial de pe platforma IAR Braşov.