Colt, cunoscuta companie americană de armament, a intrat în insolvenţă sub presiunea unor datorii de jumătate de miliard de dolari. În cei aproape 180 de ani de existenţă, Colt a avut mai mereu probleme. A depins tot timpul de războaie şi nu a ştiut să facă performanţă pe timp de pace. Asta în ciuda imaginii puternice pe care şi-a construit-o, mai ales cu ajutorul filmelor în care apar pistoalele sale.

Colt produce carabina M4 şi puşca M16. Compania dă vina pe scăderea cererii de armament atât dinspre clienţii civili, cât şi dinspre cei militari. Dar, în acelaşi timp, în cei 179 de ani de existenţă, nu a avut niciodată o strategie clară de vânzări.

Compania, sau mai bine zis prima companie, a fost înfiinţată în 1836 de Samuel Colt, inventatorul unui revolver al cărui butoiaş se învârtea automat după fiecare foc tras. Şase ani mai târziu, din cauza cererii scăzute pentru noua armă, Colt declară falimentul firmei. Nu se dă însă bătut. Reînfiinţează compania, iar în 1846 primeşte o primă comandă de 1.000 de pistoale.

În 1873, urmaşii lui Colt lansează pistolul Peacemaker, arma care a câştigat Vestul Sălbatic.

Cea mai bună perioadă pentru companie este al Doilea Război Mondial, când ajunge să aibă peste 15.000 de angajaţi. Apoi, Colt câştigă contracte mari şi în timpul războiului din Vietnam.

Dar din anii '70 apar din nou probleme. Colt pierde atât contractul de livrare a pistoalelor pentru Infanteria Statele Unite, câştigat de italienii de la Beretta, cât şi contractul pentru puştile M16, primit în 1988 de compania belgiană Herstal.

Sfârşitul Războiului Rece găseşte Colt în pragul falimentului. Salvarea de moment vine în 1994, când Donald Zilkha devine noul patron. Urmaşul unei familii bogate de imigranţi irakieni, Zilkha îşi propune să recâştige contractul pentru puştile M16, prin preluarea companiei belgiene care l-a obţinut în 1988. Dar, când aude de planul celor de la Colt, guvernul belgian decide să naţionalizeze Herstal decât să lase compania pe mâna americanilor.

În 2002, Colt se sparge în două companii, una militară şi una, mult mai slabă, de vânzare a armelor către civili. Cele două divizii au fuzionat în 2012, dar procedura nu a făcut decât să pună la comun datoriile acumulate în anii în care au fost separate.

DIGI 24