Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are dreptul să stabilească din oficiu impozitele, taxele şi contribuţiile pe care contribuabilii le au de achitat, în situţia în care aceştia nu le declară singuri.

Impozitele, taxele şi contribuţiile datorate de contribuabili pot fi stabilite din oficiu de către Fisc, care aplică în acest sens o procedură aprobată prin Ordinul ANAF nr. 3392/2011, notează avocatnet.ro.

Conform acestui act normativ, stabilirea obligaţiei de plată se efectuează pentru fiecare impozit, taxă sau contribuţie cuprins(ă) în vectorul fiscal ataşat fiecărui contribuabil şi pentru fiecare perioadă fiscală pentru care nu au fost depuse declaraţii, prin estimare, după regulile proprii impozitului, taxei sau contribuţiei supuse impunerii din oficiu.

Stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor se face în cadrul perioadei de prescripţie (n.r. care este de cinci ani, conform Codului de procedură fiscală) şi nu priveşte perioadele pentru care obligaţiile fiscale au făcut obiectul unei inspecţii fiscale.

Contribuabilii care nu şi-au depus la timp declaraţiile sunt anunţaţi de Fisc printr-o înştiinţare. Înainte de a stabili din oficiu obligaţiile de plată ale contribuabililor, Fiscul va întreprinde câteva formalităţi în acest sens.