Autorităţile locale din România sunt foarte eficiente atunci când caută motive de taxare a populaţiei.

Cu toate că statul român impune un nivel al impozitării extrem de dur, autorităţile din teritoriu încearcă şi ele să ţină pasul cu fel de fel de reglementări bizare, cum ar fi taxa pe umbra făcută de animale, care este în vigoare în Bistriţa.

Primăria Bistriţa a impus această taxă în urmă cu câţiva ani, reuşind să aducă bani la buget de pe urma animalelor ieşite la păşunat în preajma oraşului. Proprietarii de animale care folosesc păşunile de lângă oraş trebuie să plătească Primăriei Bistriţa 110 lei pe hectar, scrie Adevărul.

Aceeaşi primărie taxează cu 240 de lei orice uşă suplimentară de acces în locuinţele bistriţenilor. O uşă de acces în curte aduce la bugetul local 120 de lei. Şi bistriţenii nu se opresc aici.

Cei care vor un spaţiu comercial, birou, cabinet medical, stomatologic sau veterinar la parterul unui bloc din Bistriţa şi au nevoie de scări de acces trebuie să achite 95 de lei lunar, taxa de scări. Sunt taxaţi şi cei care deţin căruicioare, care trebuie să plătească 35 de lei pe an Primăriei Bistriţa pentru folosirea acestora în oraş.

În schimb, la Timişoara, firmele care prestează servicii pirotehnice plătesc autorităţilor locale 200 de lei pentru un minut de artificii. La Bacău, firmele care se ocupă cu săparea şanţurilor trebuie să plătească primăriei o taxă de doi lei pe metru.