Gazele naturale pentru populaţie s-ar putea scumpi cu 9% de la 1 iunie. Aceasta este ultima variantă pe care Guvernul vrea să o propună Fondului Monetar Internaţional. Măsura va fi discutată la următoarea rundă de negocieri cu experţii FMI

Săptămâna trecută, şeful ANRE, Niculae Havrileţ, anunţa că preţul gazelor naturale pentru populaţie ar putea creşte, de la 1 aprilie şi că în loc de mai multe scumpiri într-un an, autorităţile se gândesc să aplice o singură scumpire.

Pentru 2016 şi 2017 sunt prognozate alte scumpiri de circa 5% în fiecare an

Potrivit calendarului de liberalizare a preţului, acesta ar urma să crească de la 53,3 lei megawatt/oră la 83 lei megawatt/oră. În acest sens va trebui dată o Hotărâre de Guvern şi asta pentru că preţul gazelor este fixat prin act normativ până la 1 iulie.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri), cu o creştere a preţului la gaze catalogată drept "abruptă" de către şeful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh.