Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a sugerat, în cadrul vizitei sale la Chişinău, că în cazul unui acord de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE), Rusia ar putea înceta livrările de gaze naturale în această ţară, relatează PRO TV Chişinău.

"Luaţi seama să nu îngheţaţi la iarnă şi să nu pierdeţi vreun vagon în vârtejurile integrării europene în care v-aţi antrenat", a declarat Rogozin.

Vicepremierul rus s-a arătat interesat de efectele pe care le poate avea summitul de la Vilnius asupra regiunii transnistrene. Rogozin a adăugat că vizita Patriarhului rus Kirill, care vine la Chişinău săptămâna aceasta, este foarte importantă pentru evoluţia relatiilor dintre cele două Rusia şi Republica Moldova.

Premierul moldovean, Iurie Leancă, a declarat că "ceea ce spunem la Bruxelles spunem şi la Moscova", adăugând că Republica Moldova "nu are ce ascunde", citat de agenţia de stat Moldpress.

Leancă a afirmat că Republica Moldova este interesată de un dialog constructiv şi deschis cu Moscova, pentru a consolida relaţiile bilaterale în diverse domenii.

"Vizita dumneavoastră este un bun prilej pentru a face un schimb de opinii privind cooperarea economică, evoluţiile în procesul reglementării transnistrene, situaţia muncitorilor migranţi, dezvoltarea relaţiilor culturale bilaterale", a declarat premierul moldovean.

Referitor la impactul procesului de integrare europeană asupra soluţionării conflictului transnistrean, Leancă a declarat că încercările de a contrapune aceste procese sunt artificiale şi nu au un temei real. Premierul a precizat că partenerii transnistreni au fost invitaţi la negocierile cu Uniunea Europeană, de la bun început.

"Nu purtăm negocieri ascunse de ochii celor de la Tiraspol, dorim ca Zona Economică Liberă cu UE să includă ambele maluri ale Nistrului, astfel încât să aibă de câştigat toţi cetăţenii Republicii Moldova", a subliniat Leancă.

El a apreciat poziţia oficială a Rusiei referitor la respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Vicepremierul rus se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova, iar marţi va pleca la Tiraspol, unde se va întâlni cu liderul separatist Evgheni Şevciuc. Rogozin a fost întâmpinat la aeroport de câţiva tineri din Liga Tineretului Rus, care l-au asteptat cu pâine şi sare. Pe de altă parte, mai multi tineri unionişti au protestat luni la Chişinău, cerând oficialului rus să plece acasă. (CI)