Guvernul încurajează deschiderea de cazinouri pe litoral şi la munte. A dat undă verde licenţelor temporare pentru cazinouri în staţiunile turistice, pe o perioadă de trei până la şase luni, atât cât este sezon. Potrivit Executivului, acest tip de licenţă temporară s-a introdus pentru promovarea şi susţinerea turismului în anumite zone. Un proiect similar a fost pe masa Guvernului şi la finalul anului trecut, dar, atunci, nu a fost aprobat.
Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea unor acte normative.
Noul act normativ propune modificarea condiţiilor prin care o persoană juridică constituită legal în Uniunea Europeană poate fi organizator de jocuri licenţiat în România, precum şi posibilitatea ca un organizator de jocuri de noroc, altul decât compania naţională Loteria Română S.A. să fie licenţiat şi să exploateze pariuri mutuale pe teritoriul naţional, precum şi în mediul online.
Actul normativ promovat are în vedere în principal o mai eficientă protecţie a minorilor şi a persoanelor dependente, dar şi o creştere semnificativă a veniturilor la bugetul de stat din această activitate (atât noi reguli de taxare a operatorilor, cât şi proceduri noi care vizează o mai bună colectare a impozitelor din premiile acordate persoanelor fizice), susţine un comunicat al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
Una dintre cele mai importante reglementări se referă la jocurile de noroc la distanţă (online), fapt ce va permite intrarea în legalitate atât a operatorilor, cât şi a jucătorilor de pe această piaţă.
Un alt aspect important îl constituie conformarea cu solicitările Comisiei Europene în domeniul jocurilor de noroc, atât cele tradiţionale, cât şi cele la distanţă.
Aspecte de noutate le constituie şi introducerea licenţelor pentru jocuri temporare care se vor desfăşura în zone turistice pe perioade cuprinse între 3-6 luni, fapt ce va permite o dezvoltare atât pe verticală, cât şi pe orizontală a industriei turismului în ţara noastră, concomitent cu încasarea de venituri substanţiale la bugetul de stat, se arată în comunicatul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc.
Nu în ultimul rând, măsurile au avut în vedere diminuarea fraudei fiscale în domeniul jocurilor de noroc, prin introducerea obligativităţii conectării aparatelor la serverele controlate de ONJN, precum şi introducerea unor aparate de joc cu taxă de participare şi câştig limitat, care vor înlocui aparatele slot-machine din barurile şi cafenelele unde există în prezent, fapt ce va conduce la o diferenţiere clară a jocului de noroc de zona de entertainment.
Sunt modificări şi în zona financiar-fiscală, modificări care vor permite un grad maxim de colectare a veniturilor la bugetul de stat, din industria jocurilor de noroc.
Aspectele prevăzute în ordonanţa de urgenţă au fost în prealabil discutate cu partenerii din industria de profil şi notificate Comisiei Europene, precizează ONJN.
Actul normativ are în vedere diminuarea impactului social negativ pe care jocurile de noroc le au în societate, printr-o mai atentă reglementare şi o mai strictă supraveghere pe care ONJN o va exercita asupra pieţei.