Malaysia Airlines va concedia 6000 de angajaţi, reprezentând aproape o treime din personalul companiei, şi intenţionează să reducă numărul de zboruri pentru a evita intrarea în faliment după cele două tragedii care i-au afectat imaginea.

Fondul de investiţii de stat malaezian Khazanah Nasional, acţionarul majoritar al companiei aeriene, a anunţat vineri că va demara un program de restructurare în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de dolari pentru a reduce costurile şi a ajuta compania să revină pe profit în următorii trei ani.

Pe lângă concedierile masive, care vor reduce personalul companiei cu aproape o treime, de la 20.000 de angajaţi în prezent, Malaysia Airlines va angaja şi un nou director general şi îşi va "raţionaliza" numărul de zboruri, potrivit directorului general al fondului, Azman Mokhtar.

El a menţionat că Malaysia Airlines îşi va păstra denumirea, în ciuda faptului că numele companiei este asociat cu cele două tragedii petrecute în prima jumătate a anului.

"Mixul de măsuri anunţate astăzi va ajuta operatorul aerian naţional să revină pe creştere," Azman said.

Analiştii apreciază însă că declaraţiile lui Azman sunt optimiste şi că noile investiţii anunţate nu vor fi suficiente ca să salveze compania.

Malaysia Airlines încearcă să limiteze pierderile şi să îşi repare imaginea după ce o aeronavă a companiei a fost doborâtă în Ucraina, în luna iulie, eveniment produs după dispariţia de pe radare a unui alt avion, care zbura pe ruta Kuala Lumpur-Beijing, în martie.

Chiar şi înainte de aceste evenimente, compania se confrunta cu creşterea concurenţei şi a costurilor de operare.

Operatorul de transport aerian a raportat joi pierderi pentru cel de-al şaselea trimestru consecutiv, din cauza scăderilor veniturilor din vânzarea biletelor.