Mult discutata regionalizare a României a început cu reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Astfel, la nivel naţional, au fost înfiinţate opt Direcţii Generale Regionale ale Finanţelor Publice, prin Hotărârea de Guvern 520/2013, publicată în 30 iulie. Cele opt oraşe în care vor funcţiona noile instituţii sunt: Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Bucureşti. Noile foruri vor coordona activitatea fostelor direcţii judeţene de finanţe, iar fiecăruia dintre cele opt centre îi sunt subordonate între patru şi şase judeţe. Directorii au fost numiţi provizoriu, prin ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), iar funcţiile vor fi ocupate prin concurs la o dată ulterioară. Celelalte direcţii, devenite „administraţii fiscale judeţene“, şi-au pierdut personalitatea juridică, iar singurul ordonator de credite este direcţia regională.

Şi totuşi, cine sunt noii şefi ai direcţiilor fiscale regionale? Vă prezentăm pe scurt câteva date despre cei opt care ţin în mânile lor fiscul din România.

1. Daniel Cristian Petre, în prezent directorul ANFP Prahova, va fi şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Ploieşti (Muntenia). Acesta va superviza Finanţele din judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman. Daniel Petre este un apropiat al lui Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. De altfel, Petre a ocupat foarte mult timp funcţia de şef al Direcţiei Economice din CJ Prahova. În această situaţie putem spune că Mircea Cosma ţine în mâini destinele fiscului din şapte judeţe.

2. Ioan Grigoriu, noul şef al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (Moldova), a fost cercetat de procurorii DNA într-un dosar de stopaj la sursă cu o pagubă de 40 de milioane de lei adusă statului. Grigoriu a fost numit, în 2 august, şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (Moldova), care va coordona Fiscurile din judeţele Iaşi, Vaslui, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Bacău. Trecutul lui Ioan Grigoriu, susţinut de PSD la şefia noii Direcţii Regionale de Finanţe Iaşi, este încărcat de controverse. Ex-adjunctul de la Finanţe a ocupat, în paralel cu slujba la stat, între 2000 şi 2003, şi funcţii de cenzor sau de auditor la peste 20 de societăţi cu grave probleme financiare.

Grigoriu ocupă funcţii de conducere la nivelul structurilor de control fiscal din Iaşi de peste 15 ani. Între 1996 şi 2001, a fost comisar-şef al Gărzii Financiare Iaşi, iar din 2001 şi până când a fost numit şef la Finanţele Regionale, a fost adjunct la Fiscul din Iaşi, cu excepţia perioadei 2009 - 2011, când a fost transferat la Direcţia Vamală Iaşi.

3. Mirela Călugăreanu – şefa Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bucureşti şi Ilfov, a fost directorul executiv al DGFP Bucureşti.

4. Costică Onica va coordona Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi (Sud-Est), care are în subordine judeţele: Galaţi, Constanţa, Tulcea, Buzău, Vrancea, Brăila. Onica este, în prezent, şeful Fiscului din Galaţi, iar, în februarie 2013, a fost cercetat penal într-un dosar în care unei firme din judeţ i-au fost şterse datoriile la stat.

5. Mihai Costin, fostul şef al Fiscului din Cluj, a fost numit, săptămâna trecută, directorul Direcţiei Regionale a Finanţelor Cluj (Nord-Vest). Instituţia acoperă judeţele: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Bihor, Sălaj.

6. Lucian Voinescu a fost numit şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Braşov (Centru). Instituţia acoperă judeţele: Braşov, Alba, Mureş, Sibiu, Covasna şi Harghita.

7. Mircea Pîrvuleţu, ex-director interimar al Fiscului din Dolj, a fost numit director general al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Craiova (Oltenia), care are în subordine judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.

8. Lucian Heiuş, ex-directorul Fiscului din Hunedoara, va coordona, de la Timişoara, activitatea Direcţiei Regionale a Finanţelor Timiş (Vest), care acoperă judeţele: Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara