Preţul rovinietei nu va mai creşte în acest an, aşa cum intenţiona Guvernul, iar proiectul de majorare cu până la 60% a tarifelor de utilizare a reţelei de drumuri nu mai este de actualitate, a declarat ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, potrivit Economica.net.

„Nu mai intenţionăm să creştem rovinieta. Este un proiect mai vechi, nu se va mai întâmpla asta“ a spus Şova.

Potrivit unui proiect de act normativ, rovinieta ar fi urmat să fie majorată cu până la 60%, pentru unele categorii de vehicule. Astfel, şoferii de autoturisme urmau să scoată din buzunar pentru roviniete valabile 7 zile, 30 zile şi 12 luni suma de 5, 10 respectiv 32 euro, inclusiv TVA. Comparativ, pentru aceleaşi perioade de valabilitate, sumele achitate se ridică în prezent la 3, 7 şi 28 euro.

În plus, noul proiect de act normativ mai propunea eliminarea perioadei de valabilitate de 90 de zile şi adăugarea unui nou interval, de 10 zile, pentru autoturisme şi pentru vehiculele de transport marfă cu masă totală mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică în luna iulie a anului trecut.

Cel puţin până la finalul lunii martie, şoferii nu vor plăti nici acciza suplimentară, de 7 eurocenţi pentru fiecare litru de carburant, pe care Guvernul intenţiona să o impună în scopul finanţării construcţiei de autostrăzi. Potrivit unei înţelegeri între preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, convenită la finalul anului trecut, introducerea acestei noi taxe a fost amânată cu trei luni.