Şoferii sunt avertizaţi de Registrul Auto Român (RAR) să nu folosească anvelopele all season iarna, deoarece acestea nu sunt omologate pentru sezonul rece. Astfel, RAR precizează că, odată cu apropierea sezonului rece, şoferii trebui să-şi doteze maşinile cu anvelope care să aibă inscripţionate pe ele literele „M”, de la „mud” - (n. trad. - noroi), şi „S”, de la „snow” (zăpadă).

 

Registrul Auto Român subliniază că anvelopele all season -cauciuri folosite pentru toate anotimpurile - sunt acceptate dar nu iarna.

 

Ce sancţiuni riscă şoferii care se abat de la această regulă

„Apariţia sezonului rece (…) reprezintă (…) demararea procesului de înlocuire a anvelopelor de vară, cu unele mai potrivite vremii – anvelopele de iarnă. (…) ‘All seasons’, dar nu iarna! Anvelopele de tipul all-seasons nu sunt o variantă fiabilă, întrucât acestea nu sunt asmilate anvelopelor de iarnă. Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011”, potrivit Registrului Auto Român.

 

Dacă şoferii încearcă să fenteze legea, aceştia pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei, dar şi 9 până la 20 de puncte de amendă. Mai mult, există posibilitatea ridicării certificatului de înmatriculare a maşinii.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro