Stii cât te costă să aduci o maşină second-hand din Germania? Auto-bild.ro prezinta paşii principali pentru achiziţionarea unui autoturism din Germania

Ce trebuie să faci înainte de a pleca din ţară? În articolul anterior am prezentat mai multe ponturi utile despre ce trebuie să ştii când îţi alegi o maşină second-hand din Germania, care să te ajute să îţi alegi o maşină utilizând site-urile de anunţuri auto Mobile.de şi AutoScout24.

După ce ai reuşit să îţi alcătuieşti o listă de potenţiale maşini de cumpărat, concentrează-te pe zona din Germania unde acestea sunt în număr cât mai mare pentru a evita deplasări foarte lungi. De exemplu, îţi poţi concentra eforturile de căutare în jurul oraşului Nürnberg şi în împrejurimi.

Tot înainte de a pleca din ţară ar trebui să iei legătura cu dealerii sau cu persoanele fizice care vând respectivele maşini. Din păcate, mulţi dintre aceştia nu răspund mesajelor în engleză. O idee aici ar fi să utilizezi Google Translate pentru a formula mai multe întrebări pentru aceştia. Şi mai simplu este dacă ştii germană sau dacă ai un prieten care te poate ajuta în acest sens.

Atenţie! Ofertele bune stau un timp extrem de limitat pe piaţă, aşa că nu te aştepta ca maşina pe care ai găsit-o în urmă cu o lună să mai fie valabilă.

Când e bine să mergi în Germania să îşi iei maşină

Stabileşte din timp perioada exactă când ai vrea să călătoreşti. Cele mai bune perioade pentru achiziţionarea unui autoturism second-hand din Germania sunt primăvara şi toamna. Atunci există cele mai multe anunţuri şi cele mai bune preţuri.

Foarte important! Ar trebui să ajungi la începutul săptămânii (luni, marţi) pentru a viziona cât mai multe autoturisme şi pentru a avea timp suficient pentru a înmatricula maşina.

Odată ce ai stabilit perioada exactă, şi locul unde vrei să ajungi, trebuie să te gândeşti cu ce ai de gând să ajungi acolo. Cea mai rapidă şi mai convenabilă metodă de a ajunge în Germania este cu avionul. Există o sumedenie de zboruri accesibile ale unor companii aeriene low cost.

În acelaşi timp, dacă sunteţi mai mulţi prieteni puteţi merge cu maşina. Problema este că drumul durează aproximativ două zile şi este obositor. Avantajul este că aveţi cu ce să vă deplasaţi acolo.

După ce ai stabilit detaliile cu transportul până în Germania, trebuie să îţi cauţi cazare. Cel mai indicat ar fi să consulţi site-urile Booking.com şi Airbnb. Aici este momentul în care te sfătuim să fii zgârcit. Nu vei zăbovi prea mult pe la cazare, deci este suficient să găseşti o cazare curată, sigură şi liniştită, fără prea multe ”stele”.

De asemenea, trebuie să te gândeşti care ar fi cea mai bună metodă de transport local. În cel mai bun caz, te aşteaptă un prieten (stabilit în Germania) la aeroport şi te duce unde ai nevoie. Nu uita să îi răsplăteşti efortul şi cheltuielile cu carburantul.

În lipsă de prieteni buni stabiliţi în Germania, poţi merge cu mijloacele de transport în comun, însă cea mai convenabilă variantă implică închirierea unei maşini direct din aeroport. Această variantă este cea mai bună dacă nu aţi plecat singur sau dacă plănuiţi să călătoriţi în mai multe localităţi dintr-o zonă prestabilită.

Evident, zborul cu avionul trebuie cumpărat doar pentru dus. În acest caz, biletele la o companie low cost oscilează între 10 şi 50 de euro pentru un zbor care va fi peste cel puţin o lună.

În funcţie de tipul de cazare aleasă (hostel, hotel sau gazdă) preţurile pornesc de la 15 euro pe noapte.

Cât costă să închiriezi o maşină în Germania

Maşina de închiriat (de exemplu: de luni până joi) porneşte de la 100 de euro. Aici se mai adaugă costurile cu benzina sau motorina în funcţie de numărul de kilometri parcurşi. Totuşi, pentru această sumă să nu vă aşteptaţi să primiţi un autoturism de lux. Cu toate acestea, companiile de rent-a-car vă pot oferi o maşină dintr-o clasă superioară fără costuri suplimentare dacă nu mai au în stoc autoturismul solicitat. De exemplu, în loc de Ford Fiesta oferă Ford Focus.

Secretul aici pentru a obţine un preţ mai mic este de a seta o oră mai târzie pentru preluare – 12:00 – şi o oră mai devreme pentru predare – 11:00 – în acest mod, se scade o zi din preţul închirierii.

Mare atenţie când închiriaţi un autoturism! Toate marile companii solicită un card de credit embosat (cifrele în relief) cu o limită de cel puţin 1.500 de euro.

De asemenea, asigurarea oferită în pachetul de bază nu acoperă eventualele daune cauzate autoturismului. În acest caz, recomandarea noastră ar fi să optaţi pentru asigurarea completă. De regulă, aceasta dublează preţul închirierii, în funcţie de companie.

Însă, dacă alegeţi să nu optaţi pentru asigurarea completă, trebuie să fotografiaţi atent autoturismul în momentul în care îl primiţi pentru a nu vă trezi cu o factură mare la sfârşitul perioadei de închiriere pentru o zgârietură care era deja prezentă pe maşină.

Nu uitaţi să verificaţi periodic acel card de credit la câteva săptămâni, respectiv luni de la momentul în care aţi predat vehiculul la compania de închiriere. Au existat cazuri în care companiile de închiriere auto au aplicat diferite penalităţi pe cardurile turiştilor la mai multe săptămâni de la predarea vehiculului fără probleme.

Tocmai de aceea, vă recomandăm să fotografiaţi vehiculul şi la momentul predării, pentru a putea demonstra că aveţi dreptate în cazul unor plângeri ulterioare venite de la agenţii de rent-a-car dornici de a obţine mai mulţi bani de pe cardul vostru de credit.

Trebuie să vă mai rezervaţi o anumită sumă de bani pentru mâncare. Aici depinde de fiecare persoană. Nu ar trebui să cheltuiţi mai mult de 20 de euro pe zi. Lanţurile de supermarketuri Lidl şi Aldi vă vor ajuta să economisiţi o sumă considerabilă de bani dacă le alegeţi în favoarea restaurantelor.

După ce aţi găsit maşina potrivită şi aţi ”bătut palma” cu dealerul sau cu persoana fizică, trebuie să achiziţionaţi numere de tranzit. În funcţie de maşină, acestea costă între 150 şi 300 de euro.

Motorina sau benzina necesară pentru drumul de întoarcere va costa între 150 şi 250 de euro, în funcţie de consumul maşinii alese. Desigur, dacă aţi ales un vehicul cu o motorizare generoasă, costurile vor creşte pe măsură.

Tot pe drum va trebui să achitaţi mai multe viniete (în funcţie de tările pe care le tranzitaţi). Şi aici ar trebui să vă rezervaţi aproximativ 50 de euro.


SURSA: www.auto-bild.ro