Ministerul Mediului continuă să investească în programul „Rabla', dar anunţă că românii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii noi pentru a beneficia de finanţare în 2019.
9.200 de lei este suma maximă alocată prin programul „Rabla' românilor care îşi dau la casat maşina veche, în vederea achiziţionării uneia noi. Totuşi, se poate spune că Ministerul Mediului le pune beţe-n roate multor şoferi care intenţionau să se înscrie în program anul acesta. În 2019, au fost introduse noi condiţii pentru ca cetăţenii să primească sprijinul respectiv.
Persoanele care se înscriu în programul „Rabla' trebuie neapărat să aibă cetăţenie română, să nu aibă datorii la stat, iar autoturismul pe care îl casează să aibă o vechime de cel puţin opt ani. De asemenea, ITP-ul acestuia trebuie să fie valabil. Cu alte cuvinte, nu mai sunt acceptate decât maşini 100% funcţionale şi cu drept de circulaţie, care – teoretic – ar putea fi conduse în continuare fără probleme.
Cei interesaţi de programul „Rabla' trebuie să se înscrie la un dealer autorizat, în contul căruia vor intra ulterior banii pentru achiziţionarea noii maşini. Vechiul autoturism trebuie dus la REMAT şi radiat. Abia după finalizarea acestui proces se pune problema acordării finanţării de către stat.
Bonificaţia pentru casarea maşinii vechi este, şi în acest an, de 6.500 de lei. În plus, se pot acorda ecobonusuri de până la 2.700 de lei, în funcţie de dotările autoturismului ce urmează să fie achiziţionat, ajungându-se astfel la o finanţare maximă de 9.200 de lei.
Altă schimbare în programul „Rabla' vizează limita noxelor emise: aceasta a scăzut la 120 g CO2/km pentru maşinile eligibile să fie cumpărate prin acest proiect, faţă de pragul maxim admis în 2018, de 130 g CO2/km.
Sursa: www.auto-bild.ro