Cei care au maşină însă nu mai vor să plătească asigurarea de răspundere civilă auto (asigurarea RCA) şi nici să primească amendă, au la dispoziţie două variante de atac. Iată ce condiţii trebuie să îndeplinească şoferii.Românii care vor să scape de plata RCA pentru un autoturism trebuie să se îngrijească de următoarele aspecte: radierea autoturismului din circulaţie şi depozitarea lui pe un teren privat.

Chiar dacă românii nu mai vor să folosească o maşină, aceştia sunt obligaţi prin lege să achite în continuare pentru aceasta asigurarea RCA. Asta chiar dacă îşi ţin automobilul în curte sau în garaj.

„Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (...)”, scrie în Legea RCA. Acelaşi lucru este subliniat şi într-un ghid al autorităţilor.

Recent, chiar şi judecătorii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene au stabilit că maşinile înmatriculate şi funcţionale trebuie să aibă poliţă RCA. Chiar dacă nu mai sunt folosite şi sunt ţinute acasă.

Cu toate acestea, atât din Legea RCA, cât şi din ce au stabilit judecătorii europeni reies destul de clar cele două condiţii în care românii pot scăpa de cheltuieli cu maşinile pe care nu le mai folosesc, dar pe care vor să le păstreze.

Înainte de toate, maşina trebuie radiată din circulaţie de la poliţie, respectiv să i se ridice plăcuţele cu numărul de înmatriculare.

În al doilea rând, maşina cu pricina trebuie parcată pe o proprietate privată (de exemplu, în curte, în garaj, în grădină).

Aşadar, o maşină neînmatriculată şi depozitată pe un teren privat nu trebuie să aibă poliţă RCA. Cei care sunt obligaţi să aibă poliţa RCA şi n-o au sau cei care, deşi au radiat maşina din circulaţie, o ţin într-un spaţiu public (de exemplu, pe stradă, pe trotuar, în parcare) riscă să fie amendaţi.

Mai există şi varianta suspendării asigurării RCA, dar aceasta nu se aplică momentan din lipsa unor reglementări secundare ce se lasă aşteptate.


sursa: avocatnet.ro