Noua taxă auto va fi introdusă din vară într-o variantă asemănătoare celei denumite de primă înmatriculare. Cel mai probabil, noul bir urmează să fie plătit o singură dată, la înregistrarea maşinii în România.

Taxa va fi între 50 de euro şi 3.000 de euro, în funcţie de norma de poluare şi de capacitate cilindrică. Aceasta este varianta de lucru în acest moment, potrivit unor surse oficiale. Actuala formulă ar urma să fie aplicată timp de trei ani după care va fi înlocuită cu un impozit progresiv plătit de toţi şoferii, după model german, arată Ştirile TVR.

Adică o taxă care va fi plătită anual şi care va lua în calcul trei variabile: capacitatea cilindrică pentru care deja se plăteşte un impozit, norma de poluare a fiecărei maşini şi emisiile de CO2 produse. Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007.

Toate formele ulterioare ale acestei taxe, indiferent cum s-a numit – taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu -, au fost aspru criticate inclusiv de Comisia Europeană şi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), autorităţile cerând României să modifice legislaţia astfel încât să nu se mai încalce Tratatul European .

Anul trecut, statul avea de restituit cetăţenilor 1,42 miliarde de euro, plus dobânda aferentă.