O instanţă de judecată va decide joi, pe 22 februarie, dacă oraşele din Germania vor avea dreptul să interzică maşinile cu motoare diesel şi, astfel, să producă pierderi de milioane de euro pentru constructorii auto.Germania este la doar câteva zile de o decizie istorică pentru industria auto. O instanţă de judecată se va întruni joi, 22 februarie, pentru a decide dacă oraşele din Germania vor avea posibilitatea să interzică maşinile cu motoare diesel.

Activiştii de mediu susţin că, în unele oraşe, nivelul emisiilor diesel a depăşit limitele impuse de Uniunea Europeană şi sănătatea oamenilor este pusă în pericol.

Potrivit acestora, există 15 milioane de maşini diesel în Germania, iar limitele emisiilor depăşesc limitele europene în cel puţin 90% dintre oraşele şi localităţile ţării.

Unele instanţe locale au permis interzicerea motoarelor diesel acolo unde acestea nu respectau emisiile. Acest fapt i-a nemulţumit pe constructorii care pierdeau bani din vânzarea acestor maşini şi, în consecinţă, ei au făcut apel la acele decizii.

Instanţa federală din Germania este cea care va decide dacă oraşele au dreptul să interzică folosirea maşinilor cu motoare diesel.

La nivel global, ţări precum Franţa sau Marea Britanie şi-au dezvăluit planurile pentru interzicerea motoarelor diesel în centrul oraşelor până în 2025, în timp ce oraşe precum Copenhaga vor să facă acest lucru încă de anul viitor.

Decizia instanţei germane va veni într-un context în care maşinile diesel au început deja să piardă teren la nivel european, conform ultimelor date furnizate de Asociaţia Constructorilor de Automobile din Europa.