2018 vine cu modificări importante pentru şoferii români. Jumătate dintre proprietarii de autoturisme vor fi chemaţi să facă inspecţia tehnică periodică o dată pe an. Este vorba despre cei care au maşini mai vechi de 12 ani.

“Ne îngrijorează siguranţa de pe şosele”, explica responsabilii de la RAR, care promit să vină şi cu un cazier al vehiculelor la mâna a doua. Acesta va conţine informaţii despre kilometraj sau accidente.

Dacă aveţi o maşină produsă înainte de 2006, veţi trece mai des pe la staţiile de inspecţie tehnică, o dată pe an, şi nu o dată la doi ani, cum era până acum, prevederea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018, iar ca să îndulcească un pic aceasta pastilă amară, cei de la RAR permit să se treacă cu vederea anumite deficienţe tehnice minore care nu pun în pericol siguranţa maşinii.

De pildă s-a ars un bec la plăcuţa de înmatriculare, dar funcţionează celălalt. Sau parbrizul s-a fisurat într-o zonă care nu afectează vizibilitatea.

Măsura ar afecta jumătate dintre cele aproape 7 milioane de maşini înmatriculate în România.

Pe de altă parte, cei cu maşini noi, îşi vor face ITP-ul la trei ani de la prima înmatriculare. În acelaşi timp, RAR anunţa că vrea să lanseze un cazier al maşinilor la mâna a doua. Va conţine informaţii despre kilometraj, accidente sau intervenţii importante, cum ar fi schimbarea motorului.

În 2018 vor fi şi mai multe controale în trafic.

Tot anul viitor, RAR promite să grăbească ritmul de lucru, astfel că vor dispărea programările care se fac pentru 3 luni. În plus, înmatricularea ar urma să fie făcută doar la Registrul Auto Roman, astfel că nu va mai fi nevoie să faceţi un drum la poliţie.