Holul de Onoare a Castelului Pelişor din Sinaia a găzduit cea de-a treia ediţie a Concursului Naţional ”Carmen Sylva ” pentru tinere talente, competiţie care se adresează tinerilor artişti amatori pasionaţi de pictură, fotografie, desen şi design. Competiţia s-a desfăşurat pe categoriile de vârstă 7-14 şi 15-29 de ani şi a fost deschisă tinerilor artişti amatori care nu au studii de specialitate în domeniul pentru care au concurat. Festivitatea de premiere a fost oficiată chiar de Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.
Aflată la a treia ediţie, manifestarea a fost privită cu seriozitate de către 152 de tineri cu vârste cuprinse între 7 şi 29 de ani, care au participat cu 760 de lucrări de desen, pictură, fotografie şi design. Alegerea celor 24 de câştigători la cele patru discipline i-a pus la grea încercare pe membrii juriului care au trebuit să facă faţă unei adevărate provocări. Prin acest tip de Concurs se încearcă reluarea tradiţiei promovării tinerelor talente artistice, începută de Regina Elisabeta, al cărei pseudonim literar era Carmen Sylva, prin organizarea seratelor muzicale la Castelul Peleş, la care erau invitaţi artişti aflaţi la începutul carierei lor. Aceasta activitate de mecenat a fost continuată de Principesa Maria, care a strâns în jurul ei artiştii plastici ai vremii, patronând societatea Tinerimea Artistică. În Castelul Pelişor există mărturii ale acestei activităţi, reprezentate prin lucrări de artă plastica expuse în sălile deschise publicului.
La final au fost desemnaţi câte trei câştigători pentru fiecare disciplină de concurs şi pentru fiecare categorie de vârstă, în total 24 de copii şi tineri talentaţi au primit diplome chiar de la Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României, care a fost încântat de calitatea lucrărilor expuse în concurs . Premiile vor consta în promovarea câştigătorilor prin amenajarea la Castelul Peleş a unei expoziţii temporare cu lucrările desemnate de juriu. De la cei mai mici până la cei mari, concurenţii s-au declarat mai mult decât încântaţi că lucrările lor vor face parte din expoziţia găzduită de Castelul Pelişor şi spun că vor continua să-şi exprime talentul prin lucrările lor.
”Sunt atrasă de desen încă de la vârsta de trei ani, când am început să lucrez şi să schiţez mai ales peisaje din natură. Lucrările cu care m-am prezentat la acest concurs sunt de asemenea peisaje însă uşor abstractizate. Este prima mea participare la acest concurs.”, ne-a spus câştigătoarea locului doi la secţiunea desen, Ada Maria Ciontu în vârstă de zece ani.
„Totul a început în urma cu trei ani, când am pus mana pe un aparat de fotografiat. Deocamdată fotografia este un hobby care ma relaxează şi care este o parte din mine, mai ales că îmi petrec timpul liber în natură, la „vânătoare” de subiecte interesante.”, a povestit Cezar Dobre, câştigătorul locului a doilea la secţiunea fotografie, categoria 23-29 de ani.
Organizatorii acestui proiect doresc să acorde tinerilor şansa de a-şi descoperi talentul pentru desen, pictură, design şi fotografie, oferindu-le astfel posibilitatea de a expune lucrările lor unui public mai larg, care vizitează Castelul Pelişor. Obiectivul specific al proiectului constă în prezentarea Castelului Peleş drept loc de interferenţă a artelor, unde, alături de tineri interpreţi de muzică clasică, vor avea astfel ocazia să expună câştigătorii acestui concurs de desen, pictură, design şi fotografie. Castelul Pelişor se doreşte a fi gazda acestui eveniment de artă, care se va desfăşura anual, iar lucrările premiate se vor bucura timp de o lună, de aprecierea publicului vizitator.