Reprezentanţii Rosal şi cei ai RASP Ploieşti s-au arătat îngrijoraţi de amploarea pe care a luat-o fenomenul colectării de mase plastice de către persoanele sărace. După ce 250 de platforme de colectare selectivă au fost amenajate în Ploieşti, prin închiderea cu panouri metalice, zilnic angajaţii operatorului de salubritate constată că aceste împrejmuiri sunt vandalizate, începând de la forţarea lacătelor, la desprinderea panourilor din punctele de sudură şi chiar incendierea containerelor. Colectorii de PET-uri sunt în stare de orice pentru a ajunge la bidoanele de plastic pe care le transportă la centrele unor firme de colectare contra cost.
„Au crescut alarmant numărul de incendieri ale containerelor de colectare, de spargere a platformelor pe care le-am securizat cu lacăte. Acum ne vedem nevoiţi să le securizăm prin sudură şi să le tăiem de câte ori le golim. Este singura modalitate ca să mai recuperăm ceva din cantităţile de deşeuri colectare selectiv. Pagubele sunt destul de mari, astfel că din toate cele 250 de platforme nu ridicăm decât 10% deşeuri de carton şi PET, restul sunt devalizate de răufăcători. În condiţiile acestea nu ne putem îndeplini nici parametri de performanţă. Am înaintat sesizări către toate autorităţile locale, primărie, poliţie, jandarmerie, poliţie locală, prin care am solicitat sprijin şi am reclamat aceste furturi şi distrugeri. Sunt câteva situaţii în care respectivii indivizi au fost prinşi, dar sunt oameni ai străzii, nu au domiciliu, nu au acte şi nu pot fi traşi la răspundere“, a declarat Gelu Constantinescu, directorul Rosal Ploieşti.
Lupta sistemului cu indivizi care nu au domiciliu, nu au acte, nu au loc de muncă, şi nu au nimic de pierdut este din start pierdută şi rămâne doar ca autorităţile să fie mai active prin cartierele ploieştene pentru a preveni astfel de fapte.
Inspectorii RASP şi poliţiştii locali au descoperit pe strada Soldat Erou Nicolae Arhip un depozit ilegal de materiale reciclabile. Aceştia au prins şi nouă persoane care colectau ilegal deşeuri din plastic sau metal de pe platformele Rosal. Asupra unuia dintre ei s-a găsit un inel cu mai multe chei de lacăte, acesta declarând că le foloseşte pentru a descuia spaţiile special amenajate în vederea colectării deşeurilor reciclabile. Din locul respectiv au fost ridicaţi 17 saci de rafie încărcaţi cu pet-uri, în cantitate de aproximativ 350 de kg, ce au fost predaţi operatorului de salubritate.