Asociaţia Oraşelor din România care cuprinde şi 12 oraşe din Prahova critică atitudinea administraţiei centrale faţă de oraşele mici.

Peste 60 de primari participanţi la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România s-au declarat nemulţumiţi de folosirea şi interpretarea abuzivă a legislaţiei ambigue, incoerente ca o formă de „presiune şi şantaj“ asupra autorităţilor publice locale de către unele instituţii ale statului, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Oraşelor din România, edilii au solicitat ministerului de resort să sprijine mai mult prin operativitate şi să acorde mai multă atenţie derulării proiectelor cu finanţare europeană sau naţională implementate de oraşele mici. Acestea au fost lipsite în mod constant de măsuri financiare dedicate special dezvoltării proprii comparativ cu mediul rural, care a beneficiat de sprijin constant acordat prin fondurile europene.

Primarii consideră că o frână în implementarea proiectelor europene e reprezentată de durata mare de evaluare a acestora, precum şi de faptul că autorizaţiile primite de la autorităţile deconcentrate de la nivel judeţean sau regional sunt primite cu mare dificultate.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Marian Oprişan, a propus încheierea unui parteneriat între cele patru structuri asociative ale autorităţilor locale pentru susţinerea unitară a intereselor acestora.

Temele abordate la reuniune au vizat modernizarea României prin descentralizare bazată pe subsidiaritate, autonomie locală şi întărire a capacităţii administrative, corelarea competenţelor autorităţilor administraţiei publice locale cu resurse financiare, umane, instituţionale şi legislative de care acestea trebuie să dispună în exercitarea atribuţiilor, identificarea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă cetăţenii oraşelor mici şi relaţia dintre Asociaţia Oraşelor şi autorităţile centrale.