Primarii au datoria să ia poziţie împotriva propunerii legislative care prevede posibilitatea de construire pe spaţiile verzi, se arată într-un apel lansat de către Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP).
Săptămâna viitoare în cadrul Comisiei de Mediu (Camera Deputaţilor) va fi discutată modificarea Legii 24/ 2007 care prevede posibilitatea legală de construire pe spaţiile verzi.
„Având în vedere că modificarea legii va avea un impact negativ major asupra calităţii vieţii locuitorilor considerăm că este datoria primarilor să protejeze interesele alegătorilor lor şi să ia poziţie împotriva unei propuneri legislative care va afecta radical sănătatea şi viaţa locuitorilor. Spaţiile verzi reprezintă în prezent unul dintre cele mai valoroase bunuri publice şi considerăm că toate energiile aleşilor locali trebuie să se îndrepte înspre protejarea acestora“, se arată în comunicat.
Mai multe organizaţii nonguvernamentale, printre care se numără şi AMP, Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe, Asociaţia ProDoMo şi Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România solicită Asociaţiei Municipiilor din România să reprezinte interesul public şi să ia poziţie împotriva modificării Legii nr. 24/ 2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din localităţi.
„Prin excepţie de la prevederile alin. 5 este permisă schimbarea destinaţiei terenurilor proprietate privată prevăzute ca atare în planurile de urbanism ca zone verzi cu obligaţia amenajării ca spaţiu verde a unui teren echivalent ca suprafaţă, indicat de către autoritatea administraţiei publice locale sau cu obligaţia menţinerii ori amenajării din suprafaţa terenului a unui procent de 15% de spaţiu verde“.
Potrivit acesteia, dacă această modificare legislativă e acceptată, pe 85% dintre spaţiile verzi retrocedate se va putea construi. În prezent există interdicţia de a construi pe spaţiile verzi prin OUG 195/ 2005 (modificată prin OUG. 114/ 2007).
Prin modificarea Legii 24/ 2007 vor fi scoase de sub protecţie şi toate terenurile verzi retrocedate.
Ploieştiul se confruntă cu aceeaşi problemă deoarece spaţiile verzi, însemnând nu neapărat gazon şi flori, ci zone cu arbuşti şi copaci sunt foarte puţine, iar cele câteva parcuri sunt insuficiente, mai ales că municipiul se confruntă cu un aer viciat de trei poluatori industriali importanţi: rafinăria Brazi, rafinăria Lukoil şi Unilever.