Românii îşi vor lua banii înapoi! Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis pe 3 februarie că taxa auto adoptată în 2012 încalcă legislaţia europeană. Curtea a constatat că taxa auto din 2012 ”descurajează punerea în circulaţie a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre”.

Banii colectaţi în baza acestei taxe vor trebui returnaţi cetăţenilor. Răspunsul Curţii Europene de Justiţie a venit ca urmare a faptului că două instanţe din România au transmis către această instanţă europeană întrebări preliminare în care solicitau clarificări legate de taxa de poluare din 2012. Mai precis, instanţele au solicitat Curţii să explice dacă din perspectiva legislaţiei europene taxa de poluare pentru maşinile luate la ocazie din alte ţări UE este una discriminatorie sau nu.

Curtea a decis că o astfel de taxă impusă maşinilor la mâna a doua importate din alte ţări este discriminatorie, motivând decizia: ”Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea naţională în discuţie în litigiile principale, prin care un stat membru aplică autovehiculelor o taxă pe poluare care este astfel stabilită încât descurajează punerea în circulaţie, în acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională.”

 Taxele încasate în baza legii din 2012 vor trebui returnate de către stat şi că cei care le-au plătit pot deschise procese în acest sens. În dosarele în care instanţele au dispus că statul nu trebuie să returneze taxa auto cei care au pierdut procesele pot cere revizuirea sentinţei în baza deciziei curţii europene.