Începând din luna august 2014, Timişoara va intra în rândul oraşelor europene cu reţele de transport intermodal. Mai exact, din staţiile de autobuz ale oraşului de pe Bega se vor putea închiria biciclete, care vor putea fi lăsate ulterior în alte staţii, totul printr-un sistem automat.

Potrivit opiniatimisoarei.ro, în zilele următoare vor începe, în staţiile RATT, lucrările necesare implementării sistemului. Primăria a organizat deja o licitaţie, iar firma câştigătoare a început organizarea de şantier. Potrivit managerului de proiect Andreea Bălan, proiectul trebuie incheiat până la sfârşitul lunii iulie a acestui an, iar din august timisorenii vor putea folosi cele 300 de biciclete care vor fi amplasate în staţii.

„În proiect sunt incluse 25 de staţii de biciclete şi 11 staţii RATT. Din cele 11 staţii ale regiei, 8 vor fi înlocuite şi 3 statii vor fi noi. Cele 25 pentru biciclete sunt amplasate în imediata vecinătate a staţiilor RATT, tocmai acesta este caracterul intermodal”, a declarat Andreea Bălan pentru publicaţia citată. În plus, pentru buna funcţionare a reţelei de transport, vor fi reabilitaţi 23 de kilometri din pistele de biciclete din oraş.

Sistemul va fi uşor de folosit. Mai exact, persoanele care vor să efectueze o parte din drumul pe care îl au de parcurs cu bicicleta, pot lua un astfel de vehicul dintr-o staţie special amenajată, achitând o taxă. Rastelele vor avea mecanisme automate de securizare, care se vor debloca la achitarea sumei solicitate. Aceasta din urmă reprezintă însă doar o garanţie, care va fi primită înapoi odată ce bicicleta ajunge într-un alt rastel.

Proiectul are o valoare totală de 7,5 milioane de lei şi este finanţat din fonduri europene.