Conducerea Primăriei Ploieşti trebuie să elaboreze un regulament de acces al domeniului  public şi privat pentru reţelelarii de fibră optică şi firmele de comunicaţii. Practic, este vorba despre vestitele cabluri optice pentru Internet, semnal Tv, telefonie, care încarcă stâlpii Electrica şi care trebuie instalate în subteran.

Reprezentanţii primăriei au avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii), Vodafone, Orange, RCS-RDS, Prime Telecom, UPC etc.

„Am constatat că ne confruntăm în 90% din cazuri cu improvizaţii. Nu există reglementări şi nici norme stabilite de tarifare pentru ocuparea domeniului public cu aceste cabluri. Nu au existat şi nici nu există proiecte pentru îngroparea acestor reţele de comunicaţii. Vom elabora un plan la nivelul municipiului prin care vom anticipa evoluţia tramei stradale pentru a bugeta proiecte în consecinţă“, a declarat Iulian Teodorescu, viceprimarul liberal al Ploieştiului.

Una din ideile discutate a fost aceea de a îngropa aceste reţele de comunicaţii pe sub liniile de tramvai, înainte ca lucrările de modernizare prevăzute să fie prea avansate. De asemenea s-a discutat şi posibilitatea ca aceste cabluri să poată fi introduse, pentru o mai bună protecţie, prin conductele dezafectate de gaze.

În decurs de doi ani municipalitatea ploieşteană trebuie să se conformeze şi să îngroape toate reţelele de comunicaţii. Încă nu s-a ajuns la o concluzie în privinţa efectuării lucrărilor, dar societăţile aminitite ar prefera ca primăria să efectueze lucrarea iar ulterior acestea să plătească către bugetul local închirierea spaţiului.