Reprezentanţii consorţiului VISTRADA Nord, compus din companiile Vinci (Franţa), Strabag (Austria) şi Aktor (Grecia), vor fi prezenţi joi la Palatul Victoria, unde se vor întâlni cu premierul Victor Ponta, ministrul delegat pentru marile proiecte, Dan Şova, şi directorul general al CNADNR, Narcis Neaga.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii celor două părţi, vor discuta despre finalizarea calendarului şi a restului măsurilor în ceea ce priveşte atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice referitor la proiectarea, construirea, finanţarea, operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti – Braşov, tronsonul Comarnic – Braşov, scrie capital.ro.

Conform unui anunţ al Departamentului pentru proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), întâlnirea se va finaliza prin semnarea unui memorandum.

Surse oficiale din cadrul DPIIS au declarat pentru capital.ro că cele trei companii au găsit deja finanţare pentru construcţia tronsonului de autostradă. Pe lângă BEI, BERD şi Banca Mondială, care au oferit şi vor oferi asistenţă constructorilor, cele trei companii au adus deja documente oficiale cu scrisori de finanţare din partea a patru mari bănci. Printre cele patru mari bănci se regăsesc Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, cu active de aproximativ 2.000 miliarde de euro, şi Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR.

Consorţiul Vinci (Franţa) - Strabag (Austria) - Aktor (Grecia) a câştigat, la finele anului trecut, licitaţia pentru construcţia în concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov, cu o lungime de 58 de kilometri.

Valoarea estimată de reprezentanţii CNADNR, menţionată în anunţ, este de 5,32 miliarde de lei fără TVA, adică 6,6 miliarde de lei cu TVA (25,3 milioane de euro/km), şi se referă la construcţia, operarea şi întreţinerea tronsonului de autostradă pe o perioadă de 30 de ani. Tronsonul va fi împărţit în două secţiuni: Comarnic-Predeal şi Predeal – Cristian (Braşov).